Ciasto trzy szklanki. Łatwiejszego i szybszego przepisu nie znajdziesz

Ciasto trzy szklanki to przepis na prosty, domowy wypiek na bazie podstawowych składników. Idealnie puszyste, miękkie i pyszne ciasto pokochasz od pierwszego kęsa.

Ciasto trzy szklanki- PysznościCiasto trzy szklanki- Pyszności
Ewa

Prosty przepis na deser

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. To recepta na dni, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu na długie przesiadywanie w kuchni nad skomplikowanymi recepturami. Kilka podstawowych składników połączonych w odpowiednich proporcjach pozwoli nam stworzyć puszyste, miękkie i lekkie jak chmurka ciasto. Nie musisz szukać też przeliczników i wagi kuchennej - składniki tego ciasta to trzy szklanki mąki, trzy jajka, trzy szklanki cukru oraz jedna szklanka oleju roślinnego. Dorzuć do tego jabłka, a twoi bliscy przepadną od pierwszego kęsa.

Ciasto trzy szklanki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jabłka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Najlepsze i najbardziej klasyczne odmiany jabłek do pieczenia to papierówka, antonówka oraz szara reneta. Sprawdzą się kwaskowate odmiany, które świetnie komponują się ze słodkim ciastem. Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Podkreśli on smak i zapobiegnie ciemnieniu (utlenianiu) startych owoców. W misce połącz jajka z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie dodaj roztopione i przestudzone masło i mleko. Zmiksuj krótko. Mąkę pszenną, kaszę manną i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy i połącz składniki. Dorzuć jabłka i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną masę. Następnie ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut, aż do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis na błyskawiczny deser z pudełka po jajkach znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej