PrzepisCiasto trzy szklanki. Łatwiejszego i szybszego przepisu nie znajdziesz

Ciasto trzy szklanki. Łatwiejszego i szybszego przepisu nie znajdziesz

Ciasto trzy szklanki- Pyszności
Ciasto trzy szklanki- Pyszności
Ewa

18.03.2023 12:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto trzy szklanki to przepis na prosty, domowy wypiek na bazie podstawowych składników. Idealnie puszyste, miękkie i pyszne ciasto pokochasz od pierwszego kęsa.

Prosty przepis na deser

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. To recepta na dni, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu na długie przesiadywanie w kuchni nad skomplikowanymi recepturami. Kilka podstawowych składników połączonych w odpowiednich proporcjach pozwoli nam stworzyć puszyste, miękkie i lekkie jak chmurka ciasto. Nie musisz szukać też przeliczników i wagi kuchennej - składniki tego ciasta to trzy szklanki mąki, trzy jajka, trzy szklanki cukru oraz jedna szklanka oleju roślinnego. Dorzuć do tego jabłka, a twoi bliscy przepadną od pierwszego kęsa.

Ciasto trzy szklanki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jabłka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Najlepsze i najbardziej klasyczne odmiany jabłek do pieczenia to papierówka, antonówka oraz szara reneta. Sprawdzą się kwaskowate odmiany, które świetnie komponują się ze słodkim ciastem. Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Podkreśli on smak i zapobiegnie ciemnieniu (utlenianiu) startych owoców. W misce połącz jajka z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie dodaj roztopione i przestudzone masło i mleko. Zmiksuj krótko. Mąkę pszenną, kaszę manną i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy i połącz składniki. Dorzuć jabłka i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną masę. Następnie ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut, aż do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis na błyskawiczny deser z pudełka po jajkach znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także