Ten przepis wywoła zdumienie u cukierników. Najszybsze ciasto zrobisz w 45 sekund, składniki masz już w kuchni

Ciasto z kubka to prosty i szybki deser czekoladowy. Aby go wykonać, należy poświęcić tylko kilka minut na przygotowanie. Na końcu wystarczy wstawić go na 45 sekund do mikrofalówki. Po tym czasie deser jest gotowy do spróbowania. Poniżej podajemy przepis na ciasto z kubka.

ObrazekTen przepis wywoła zdumienie u cukierników. Najszybsze ciasto zrobisz w 45 sekund - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jeśli jesteś miłośnikiem kakaowych deserów, to koniecznie powinieneś spróbować ciasta z kubka.  Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie kawy jako pyszna przekąska. Ciasto serwujemy w kubku i jemy przy pomocy łyżeczki.

Pyszny, szybki deser

Obrazek
Kakao - Pyszności; Foto: Canva.com

Ciasto z kubka to deser, który przygotujesz w ekspresowym tempie. Aby go wykonać wystarczy połączyć tylko kilka składników, a następnie upiec ciasto w mikrofalówce. Jeśli masz ochotę nieco wzbogacić smak deseru - polecamy dodać do niego łyżeczkę cynamonu. Poza tym po upieczeniu ciasta, warto podawać go w towarzystwie świeżych owoców takich jak borówki, czy maliny.

Ciasto z kubka

Obrazek
Ciasto z kubka - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Cukier wsyp do kubka. Następnie dodaj olej. Jeśli chcesz możesz wzbogacić ciasto również w wanilię. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko i połącz je z resztą składników. Następnie wsyp mąkę oraz kakao. Całość krótko wymieszaj na jednolitą masę.

Na końcu dodaj szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Jeśli masz ochotę, możesz wsypać również kawałki mlecznej lub białej czekolady. Dzięki temu deser będzie jeszcze smaczniejszy!

Następnie ciasto w kubku wstaw do mikrofalówki. Piecz na maksymalnej mocy przez około 45 sekund. Gotowe ciasto z kubka najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Deser jest wyjątkowo miękki, więc bez problemu możemy zjeść go za pomocą łyżeczki.

Poza tym serwujemy go z dodatkiem świeżych owoców. Wspaniale smakuje również udekorowane bitą śmietaną, czy gałką lodów. Niektórzy podają ciasto posypane cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Jeśli masz ochotę na deser w nieco innym stylu - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kokosowy deser bez pieczenia krok po kroku. Wykonasz go w 15 minut. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej