PrzepisDeseryŚwiąteczne ciasto z jabłkami

Świąteczne ciasto z jabłkami

Proste, smaczne i oryginalne ciasto z jabłkami przyda się na każde Święta Bożego Narodzenia. W tym roku postawiliśmy na kombinację karmelu i jabłek w całości, które zapiekliśmy w cieście z dodatkiem miodu.

Świąteczne ciasto z jabłkami
Pyszności

15.12.2019 | aktual.: 16.12.2019 10:02

W przepisie użyliśmy jabłka grójeckie (odmiana Boskoop), która świetnie nadaje się do wypieków.

Składniki:

Ciemny karmel

  1. 3/4 szkl. śmietanka 30%
  2. 2 łyżki ekstrakt z wanilii
  3. 1 łyżeczka cynamon
  4. 60 g masło
  5. 1 szkl. cukier muscovado
  6. 1/2 łyżeczki sól

Dodatki

  1. 8 szt. jabłka grójeckie odmiana Boskoop

Ciasto

  1. 200 g masło miękkie
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 1/2 szkl. miód
  4. 1 łyżka ekstrakt waniliowy
  5. 6 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  6. 3 łyżeczki proszek do pieczenia
  7. 3,5 szkl. mąka pszenna

Sposób przygotowania:

1. Wytnij gniazda nasienne z jabłek. Następnie obierz owoce i odłóż je na bok.

Obraz

2. W misce, przy pomocy miksera połącz miękkie masło i cukier. Po chwili dodaj miód, ekstrakt waniliowy i żółtka.

Obraz

3. Nie zapomnij dodać do mieszanki również mąki oraz proszku do pieczenia.

Obraz

4. W osobnej misce ubij białka i delikatnie połącz je z resztą składników.

Obraz

5. Powstały miks przełóż do formy do pieczenia. Teraz dodaj jabłka grójeckie, tworząc dwa rzędy. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

6. W międzyczasie przygotuj słony karmel. W tym celu połącz na palniku: cukier muscovado, cynamon, masło, śmietankę, ekstrakt waniliowy oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

7. Gotowe ciasto polej karmelem domowej roboty. I to wszystko!

Obraz