Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy

Ciasto bez pieczenia, ale z chrupiącymi i puszystymi brzegami. Jak to możliwe? Wystarczy, że do przepisu użyjesz domowych gofrów. Przełóż je aksamitnym kremem z kawałkami czekolady i deser dla całej rodziny jest już gotowy. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij obejrzeć naszego wideo, gdzie krok po kroku pokazujemy, jak zrobić te słodkości.

Składniki na gofry:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Masa stracciatella:

  • 1 l śmietanki 30 proc.,
  • 500 g mascarpone,
  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 150 g czekolady gorzkiej,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 21 g śmietan-fixu,
  • cukier puder do posypania.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad goframi rozpocznij do oddzielenia białek od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę. To właśnie one sprawią, że po upieczeniu gofry będą puszyste jak chmurka.
  • Ubitą mieszankę połącz delikatnie z pozostałymi składnikami, aby nie uszkodzić struktury białek. Do tego zadania świetnie sprawdzi się drewniana łyżka. 
  • Gotową mieszankę przelej do dobrze rozgrzanej gofrownicy.
  • Pod żadnym pozorem nie otwieraj urządzenia w trakcie pieczenia. W ten sposób możesz uszkodzić ciasto. 
  • Gofry piecz przez kilka minut, do momentu aż staną się idealnie chrupkie i złociste. Każde urządzenie może pracować trochę inaczej, dlatego czas pieczenia dostosuj do swojego sprzętu.
  • Po wyjęciu gofrów koniecznie musisz je ostudzić na kratce z piekarnika, aby nie stały się gumowate.
  • Do przygotowania kremu stracciatella użyj śmietanki i mascarpone prosto z lodówki.
  • Używając produktów w takiej temperaturze, masz pewność, że gotowy krem będzie sztywny i stabilny.
  • Poszatkuj drobno dwa rodzaje czekolady i dodaj je do kremowej mieszanki na samym końcu.
  • Na spodzie formy do pieczenia ułóż gofry. Bezpośrednio na nich rozprowadź krem z kawałkami czekolady. Na wierzchu umieść kolejną partię gofrów.
  • Po złożeniu domowy deser chłodzimy w lodówce minimum przez 4 godziny.
  • Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
  • Z podanych wyżej proporcji wychodzi 12 gofrów. Części z nich użyj do przepisu na deser, a pozostałe możesz podawać w formie śniadania na słodko.
  • Ciasto przygotowaliśmy w formie o wymiarach: 28x18 cm.
Więcej wideo
Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniuKarp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcemPodaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niejŚwiąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domuŚwiąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złotoCiasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki