Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy
Ciasto bez pieczenia, ale z chrupiącymi i puszystymi brzegami. Jak to możliwe? Wystarczy, że do przepisu użyjesz domowych gofrów. Przełóż je aksamitnym kremem z kawałkami czekolady i deser dla całej rodziny jest już gotowy. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij obejrzeć naszego wideo, gdzie krok po kroku pokazujemy, jak zrobić te słodkości.
Składniki na gofry:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Masa stracciatella:
- 1 l śmietanki 30 proc.,
- 500 g mascarpone,
- 150 g czekolady mlecznej,
- 150 g czekolady gorzkiej,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 21 g śmietan-fixu,
- cukier puder do posypania.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad goframi rozpocznij do oddzielenia białek od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę. To właśnie one sprawią, że po upieczeniu gofry będą puszyste jak chmurka.
- Ubitą mieszankę połącz delikatnie z pozostałymi składnikami, aby nie uszkodzić struktury białek. Do tego zadania świetnie sprawdzi się drewniana łyżka.
- Gotową mieszankę przelej do dobrze rozgrzanej gofrownicy.
- Pod żadnym pozorem nie otwieraj urządzenia w trakcie pieczenia. W ten sposób możesz uszkodzić ciasto.
- Gofry piecz przez kilka minut, do momentu aż staną się idealnie chrupkie i złociste. Każde urządzenie może pracować trochę inaczej, dlatego czas pieczenia dostosuj do swojego sprzętu.
- Po wyjęciu gofrów koniecznie musisz je ostudzić na kratce z piekarnika, aby nie stały się gumowate.
- Do przygotowania kremu stracciatella użyj śmietanki i mascarpone prosto z lodówki.
- Używając produktów w takiej temperaturze, masz pewność, że gotowy krem będzie sztywny i stabilny.
- Poszatkuj drobno dwa rodzaje czekolady i dodaj je do kremowej mieszanki na samym końcu.
- Na spodzie formy do pieczenia ułóż gofry. Bezpośrednio na nich rozprowadź krem z kawałkami czekolady. Na wierzchu umieść kolejną partię gofrów.
- Po złożeniu domowy deser chłodzimy w lodówce minimum przez 4 godziny.
- Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- Z podanych wyżej proporcji wychodzi 12 gofrów. Części z nich użyj do przepisu na deser, a pozostałe możesz podawać w formie śniadania na słodko.
- Ciasto przygotowaliśmy w formie o wymiarach: 28x18 cm.