Ciasto z tymi owocami to hit lata. Spróbujesz raz i będziesz robić co niedzielę

Letnie ciasta z sezonowymi owocami smakują obłędnie. Zazwyczaj są też bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dużo pracy. Tym razem postaw na borówki. Ciasto z borówkami jest jednak totalnym hitem lata. Jeśli podasz je gościom, to z pewnością usłyszysz, że jest "dobre, takie nie za słodkie". Jak zatem przygotować takie ciasto? Odpowiadamy.

Ciasto serowe z borówkami - przepis. Fot. AdobeStockCiasto serowe z borówkami - przepis. Fot. AdobeStock

Serowe ciasta są obłędne. Jeśli jednak dodamy do nich sezonowe owoce, to już całkowicie rozpływają się w ustach. To serowe ciasto z borówkami znika z talerza mgnieniu oka. Najlepiej od razu przygotować dwie porcje.

Serowe ciasto z borówkami — przepis. Rodzina i goście będą się nim zajadać ze smakiem

Ciasto z serem twarogowym i borówkami jest bardzo proste w przygotowaniu. Gwarantujemy, że bez pieczenia nie zajmie dłużej niż 15 minut.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g zmielonego twarogu,
  • 200 g borówek,
  • 120 g cukru lub słodzidła,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 100 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przepis na szybkie ciasto z twarogu. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy roztopione masło, cały czas miksując. Stopniowo dodawać twaróg wymieszany z mlekiem i miksować do połączenia składników.
  2. Do masy dodajemy mąkę pszenną i delikatnie mieszamy składniki łyżką.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Na wierzch wysypujemy borówki.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy ciasto. Pieczemy bez około 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie możemy sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest już upieczone i nie jest surowe w środku.
  5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać je cukrem pudrem i pokroić je na mniejsze kawałki.

Świetnie smakuje podane z sosem czekoladowym czy karmelowym, ale i gałką ulubionych lodów. Wyłącznie w towarzystwie kawy również będzie smakować obłędnie. Gwarantujemy, że blacha po cieście zrobi się pusta w mgnieniu oka. Smacznego!

Ciasto serowe z borówkami - przepis. Fot. Pixabay
Ciasto serowe z borówkami - przepis. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą