Ciasto z tymi owocami to hit lata. Spróbujesz raz i będziesz robić co niedzielę
Letnie ciasta z sezonowymi owocami smakują obłędnie. Zazwyczaj są też bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dużo pracy. Tym razem postaw na borówki. Ciasto z borówkami jest jednak totalnym hitem lata. Jeśli podasz je gościom, to z pewnością usłyszysz, że jest "dobre, takie nie za słodkie". Jak zatem przygotować takie ciasto? Odpowiadamy.
11.07.2023 07:31
Serowe ciasta są obłędne. Jeśli jednak dodamy do nich sezonowe owoce, to już całkowicie rozpływają się w ustach. To serowe ciasto z borówkami znika z talerza mgnieniu oka. Najlepiej od razu przygotować dwie porcje.
Serowe ciasto z borówkami — przepis. Rodzina i goście będą się nim zajadać ze smakiem
Ciasto z serem twarogowym i borówkami jest bardzo proste w przygotowaniu. Gwarantujemy, że bez pieczenia nie zajmie dłużej niż 15 minut.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 250 g zmielonego twarogu,
- 200 g borówek,
- 120 g cukru lub słodzidła,
- 100 g roztopionego masła,
- 100 ml mleka,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przepis na szybkie ciasto z twarogu. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy roztopione masło, cały czas miksując. Stopniowo dodawać twaróg wymieszany z mlekiem i miksować do połączenia składników.
- Do masy dodajemy mąkę pszenną i delikatnie mieszamy składniki łyżką.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Na wierzch wysypujemy borówki.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy ciasto. Pieczemy bez około 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie możemy sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest już upieczone i nie jest surowe w środku.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać je cukrem pudrem i pokroić je na mniejsze kawałki.
Świetnie smakuje podane z sosem czekoladowym czy karmelowym, ale i gałką ulubionych lodów. Wyłącznie w towarzystwie kawy również będzie smakować obłędnie. Gwarantujemy, że blacha po cieście zrobi się pusta w mgnieniu oka. Smacznego!