PrzepisCiasto z żurawiną

Ciasto z żurawiną

Ciasto z żurawiną i białą czekoladą to idealna kombinacja, której nie sposób powiedzieć nie. Do tego jest mega proste w przygotowaniu! Czego chcieć więcej?

Ciasto z żurawiną
Pyszności

28.02.2020 | aktual.: 02.03.2020 10:17

Składniki:

Ciasto

  1. 3/4 szkl. żurawina
  2. 2 szt. jajka
  3. 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  4. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  5. 1 szkl. mąka
  6. 1/3 szkl. masło roztopione
  7. 1/2 szkl. maślanka
  8. 1/2 tabliczki biała czeklada
  9. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  10. 1/2 szkl. cukier

Masa serowa

  1. 250 g serek śmietankowy
  2. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  3. 1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy
  4. 1/3 szkl. cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zalania wrzątkiem żurawiny i odstawieniem jej na 20 minut. Następnie osusz i odstaw na bok. W dużej misce zmiksuj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Obraz

3. Nie zapomnij dodać również rozpuszczonego masła, maślanki, żurawiny i białej czekolady. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj masę serową. W tym celu połącz serek śmietankowy, ekstrakt waniliowy, ekstrakt pomarańczowy i cukier puder.

Obraz

5. Powstałą mieszankę rozprowadź na ostudzonym cieście. Na wierzchu rozsyp żurawinę i gotowe!

Obraz
Wybrane dla Ciebie