Ciasto z żurawiną i białą czekoladą to idealna kombinacja, której nie sposób powiedzieć nie. Do tego jest mega proste w przygotowaniu! Czego chcieć więcej?
Składniki:
Ciasto
3/4 szkl. żurawina
2 szt. jajka
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki soda oczyszczona
1 szkl. mąka
1/3 szkl. masło roztopione
1/2 szkl. maślanka
1/2 tabliczki biała czeklada
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1/2 szkl. cukier
Masa serowa
250 g serek śmietankowy
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy
1/3 szkl. cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od zalania wrzątkiem żurawiny i odstawieniem jej na 20 minut. Następnie osusz i odstaw na bok. W dużej misce zmiksuj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy.
2. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
3. Nie zapomnij dodać również rozpuszczonego masła, maślanki, żurawiny i białej czekolady. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
4. W międzyczasie przygotuj masę serową. W tym celu połącz serek śmietankowy, ekstrakt waniliowy, ekstrakt pomarańczowy i cukier puder.
5. Powstałą mieszankę rozprowadź na ostudzonym cieście. Na wierzchu rozsyp żurawinę i gotowe!