Przed laty mama piekła co tydzień. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy, a lodówka świeci pustkami? Żaden problem. Ciasto zebra z jabłkami to szybki i prosty wypiek, który przygotujesz ze składników, które masz pod ręką.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Katarzyna Gileta

Ciasto zebra to deser, który znają chyba wszyscy. Przed laty zebra była obowiązkowa na wszystkich rodzinnych uroczystościach. Nic dziwnego, jest przepyszna i efektownie prezentuje się na stole. Swoją nazwę zawdzięcza dwukolorowym pasom. Jaśniejsze i ciemniejsze warstwy to zasługa odpowiedniego nakładania masy w formie do pieczenia.

Lista składników jest krótka, a sposób przygotowania bardzo prosty. Z zebrą poradzi sobie więc każdy. Ciasto można urozmaicić poprzez dodawanie sezonowych owoców. Świetnie sprawdzą się wiśnie czy jabłka. Jeśli więc chcecie cieszyć się smakiem pysznego domowego ciasta, nie czekajcie ani chwili i zabierzecie się do pieczenia. Już po godzinie będziecie mogli delektować się słodką, waliliowo-kakaową zebrą. Przepis pochodzi z bloga Di bloguje.

Zebra z jabłkami to pyszne, szybkie i tanie ciasto, które sprawdzi się na co dzień i od święta. Przeważnie piekłam klasyczną wersję, ale ciasto urozmaicone owocami także jest rewelacyjne i przyjemnie wilgotne. Ja akurat użyłam jabłek, które zazwyczaj dodaję, lecz śmiało możecie na wierzchu ułożyć dowolne owoce — przekonuje Diana, autorka bloga Di bloguje.

Na blogu znajdziecie również świetny przepis na łatwy tort urodzinowy. Jeśli planujecie rodzinną uroczystość, koniecznie wypróbujcie.

Ciasto zebra z jabłkami — przepis krok po kroku

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce umieść jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Całość zmiksuj na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej olej oraz wodę. Zmiksuj na gładką masę.
  2. Jednolitą masę podziel na 2 równe części. Jedną z nich dokładnie wymieszaj z kakao. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj po jednej łyżce ciasta jasnego i ciemnego, do wyczerpania się ciasta.
  3. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na wierzchu ciasta ciasno układaj plasterki jabłek.
  4. Ciasto wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 50-55 minut. Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy