Ciemna plamka w jajku obrzydza wiele osób. Czy można zjeść je bez obaw?

Ocena świeżości jajka nie jest tak łatwym tematem. Często dopiero po rozbiciu skorupki okazuje się, że nadaje się ono jedynie do kosza. Jeśli jednak w środku znajdziesz krwistą plamkę- powstrzymaj się od wyrzucenia.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Wiele osób uważa, że to zarodek

Wiele osób wychodzi z błędnego założenia, że krwista plamka w jajku to zarodek. Nic bardziej mylnego.
Nie dyskwalifikuje to jajek do sprzedaży, co tym samym świadczy o tym, że nie jest to szkodliwe dla zdrowia. Zresztą, nie można nawet stwierdzić obecności tej plamki w jajku bez jego wcześniejszego rozbicia.

Kolor plamki jest podpowiedzią

Skoro nie jest zarodkiem to czym? Czerwona lub brunatna plamka to po prostu zakrzepnięta krew. Jeśli plamka można znajduje w bliskiej odległości od żółtka, do krwawienia doszło prawdopodobnie wtedy, gdy komórka jajowa została uwolniona z pęcherzyka.
Powstawanie takich plamek jest dość rzadkie. Szacuje się, że jedynie 1-2% jaj będzie ją miało.

Obrazek

Zadbaj o swoje kury

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem przydomowego kurnika i zdarza Ci się, że w swoich jajkach znajdujesz takie plamy: przyjrzyj się diecie swoich kur. Pojawienie się skrzepów świadczy o niedoborach witamin A i D lub o stresie.

Czy można je zjeść?

Jeśli rozbijesz jajko i znajdziesz w nim taką plamkę, możesz spróbować ją wyciągnąć. Jeśli jednak nie zdążysz tego zrobić- nie martw się. Bez obaw możesz je zjeść.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze