Co oznacza kolor żółtka? Większość Polaków podaje błędną odpowiedź

Zauważyłeś kiedyś, że żółtka jajek miewają różne kolory? Zdarzają się takie o żółtej, bardzo jasnej barwie, a także ciemniejsze, których odcień wchodzi w intensywny pomarańczowy. Czy taka różnica ma znaczenie? Jak się okazuje — tak. I to całkiem spore.

Czy kolor żółtek ma znaczenie? Odpowiadamy!Czy kolor żółtek ma znaczenie? Odpowiadamy!
Źródło zdjęć: © canva.com

O tym, że różne barwy produktów spożywczych świadczą o ich jakości, wiemy nie o dziś. Oczywistym przykładem jest mięso. Kupując schab, należy wybierać taki, który jest mocno różowy. Wypłowiała, blada barwa tego mięsa może świadczyć o tym, że nasze przyszłe schabowe najlepsze chwile mają już za sobą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Zupełnie inaczej przedstawia się sprawa łososia. Jego intensywny pomarańczowy kolor nie jest tu oznaką jakości, a wręcz przeciwnie. Taką barwą charakteryzują się łososie hodowlane, a zawdzięczają je często barwnikom dodawanym do paszy. To zresztą produkt, którego należy unikać jak ognia. Dlaczego? O tym przeczytasz w innym naszym artykule.

Jak sam widzisz, w zależności od tego, o jakim produkcie mówimy, jego intensywna barwa może świadczyć o czymś innym. A jak jest w przypadku żółtek jaj? Odpowiedź może cię zaskoczyć, ale to ważne, żebyś ją znał.

O czym świadczy żółtko kurzego jaja?

Reputacja kurzych jaj ma charakter sinusoidalny. Kiedy już do społeczeństwa dotarło to, że nie podwyższają cholesterolu (o ile są spożywane w rozsądnej ilości), zaraz pojawiły się pogłoski o potwornych warunkach panujących na kurzych fermach. Sprzeciw wobec tego typu praktyk spowodował, że coraz więcej sklepów wycofuje się z handlu niesławnymi "trójkami".

A jednak nawet kupując jajka teoretycznie lepszej jakości, może się okazać, że kolor ich żółtek diametralnie różni się od siebie. Co to oznacza? Niestety, to co myślisz. Jedne pochodzą od kur, które miały zdrową, zróżnicowaną dietę, a drugie — wprost odwrotnie.

Które żółtko jest zdrowsze?

Które żółtko jest zdrowsze?
Które żółtko jest zdrowsze? © canva.com

Ciemniejsza, intensywna barwa kurzego żółtka świadczy o zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy E i beta-karotenu. Kury, które zniosły takie jajka, miały nie tylko dobrą dietę, ale optymalną ilość ruchu. Żółtka charakteryzujące się bledszym kolorem są zaś znacznie gorszej jakości.

Czy to oznacza, że od tej zasady nie ma żadnych wyjątków? Niestety, życie byłoby wtedy zbyt piękne. Producenci wiedzą o tym, że intensywny pomarańczowy kolor żółtek sprawia, że jajka wyglądają atrakcyjniej, dlatego do paszy dodają barwniki. Czy da się tego uniknąć? Cóż, najlepiej zawsze kupować jajka z pewnego źródła. My tak robimy i jesteśmy zadowoleni!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat