Co roku na sylwestra szwagierka robi tę sałatkę. Przepis dostała od Koła Gospodyń Wiejskich
Zastanawiasz się, co podać na sylwestra? Na szczęście tego dnia nie musisz wchodzić na wyżyny kulinarnych umiejętności. Moja szwagierka co roku przygotowuje bardzo prostą przystawkę. Sałatka sylwestrowa robi furorę na każdej imprezie.
31.12.2023 | aktual.: 31.12.2023 16:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis dostała od Koła Gospodyń Wiejskich i bardzo sobie go chwali. Jest prosty, pyszny i niezawodny. Sałatkę przygotowuję w dosłownie kilkanaście minut, a znika z miski jeszcze szybciej. Nie potrzeba do niej zbyt wielu składników, a każdy znajdziemy w pobliskim markecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka sylwestrowa - przepis
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka,
- 0,5 kg czerwonych winogron,
- słoik marynowanego selera,
- puszka kukurydzy,
- majonez,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka ugotuj w litrze wody z łyżką vegety. Kiedy wystygnie, pokrój go i wymieszaj z resztą składników.
- Dopraw wszystko solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na jakiś czas, by smaki się połączyły, a sałatka sylwestrowa smakowała obłędnie.
- Jak widać, sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Możesz też zrobić sałatkę z mozzarellą
Świetnym pomysłem jest także sałatka z mięsem i mozzarellą. Do tej potrzeba więcej czasu i składników, ale efekty są tego warte.
Przygotuj:
- 40 dag mielonego mięsa drobiowego,
- jajko,
- ostrą i słodką paprykę w proszku, pieprz, mielony kminek, oregano, 1-2 łyżki oleju,
- 1/3 główki kapusty pekińskiej,
- 2 średnie pomidory,
- 10 dag pora (biała część),
- kulka sera mozzarella,
- suszoną bazylię, zielony listek bazylii lub pietruszki.
Do sosu potrzebujesz:
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.,
- 3 łyżeczki musztardy czosnkowej,
- zioła prowansalskie, majeranek, suszony koperek, sól morska, pieprz czosnkowy.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą. Wstaw na godzinę do lodówki.
- Mięso przełóż do miski i dodaj do niego przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie i usmaż na rozgrzanym oleju. Co chwila mieszaj.
- Kapustę pekińską umyj i pokrój, to samo zrób z pomidorami i porem.
- Mozzarellę pokrój w kostkę.
- Układaj warstwami: najpierw pół porcji kapusty, połowę pomidorów i pora, połowę sosu, a na końcu połowę mięsa. Wierzch udekoruj bazylią.