Wymieszaj zwykły jogurt z wodą i solą. Będziesz zaskoczony efektem

Wszystkie osoby, które są na diecie, dokładają wszelkich starań, by była ona odpowiednio zbilansowana, pełna warzyw i owoców oraz produktów, które poprawiają stan zdrowia. Podczas odchudzania, należy pamiętać również o produktach mlecznych. W tym przypadku, świetnie sprawdzi się ayran. Ale czy wiesz, co to jest ayran?

ObrazekCo to jest ayran? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Bałkański przysmak pełen korzystnych właściwości - co to jest ayran?

Pomimo tego, że w Polsce chętniej sięga się po jogurt naturalny, czy jogurt grecki, to pewnego rodzaju zdrową alternatywą dla tych produktów mlecznych może być ayran. Jeśli zastanawiasz się nad tym, co jest ayran, to od teraz już na dobre zapamiętasz tę nazwę. Szczególnie, że jest to przysmak, który wyróżnia się wieloma wspaniałymi właściwościami.

Ayran to nic innego, jak bałkański przysmak, który w odróżnieniu od jogurtu naturalnego jest rzadszy, lekko słony i ma kwaskowaty smak. Przygotowuje się go z połączenia jogurtu i wody, a spożywa przede wszystkim w państwach na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach. Okazuje się jednak, że bez problemu odnajdziesz go również w polskich sklepach.

Obrazek
Składniki na ayran - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Przygody Gabi

Dlaczego warto pić ayran?

Skoro już wiesz, co to jest ayran, to warto teraz wspomnieć o korzyściach, które wynikają z picia właśnie tego produktu mlecznego. Okazuje się, że każdy, kto pije go przez rok, wzmacnia swoją odporność, wzmacnia serce i wyrównuje cholesterol. A wszystko to, dzięki temu, że jest on źródłem białka, minerałów, wapnia, żelaza i witamin z grupy B, C, D, E i A. Warto podkreślić, że w jego składzie znajdują się żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na mikroflorę bakteryjną.

Jak pić i jak przygotować ten bałkański przysmak?

Ten bałkański przysmak można pić tak, jak zwykły napój. Jest szczególnie polecany na upalne dni, bo świetnie gasi pragnienie. Można go spożywać z pieczywem, na śniadanie i kolację lub jako dodatek do dań z grilla czy potraw pochodzących z Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Jego smak świetnie neutralizuje ostrość potraw. Można go podać również z polskim obiadem np. z sadzonym jajkiem i ziemniakami.

Obrazek
Ayran - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Przygody Gabi

Możesz zakupić ten produkt w sklepie lub zrobić go samodzielnie, co jest naprawdę proste. Wystarczy, że do wysokiego naczynia wlejesz 200 ml jogurtu greckiego, dodasz szczyptę soli i dolejesz około 400 ml wody. Wszystko dokładnie zmiksuj. Możesz dodać sok z cytryny, liście mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek, czy świeżo mielony czarny pieprz. Smacznego!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić mięsne szaszłyki w cieście:

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu