Co to są hreczanyki? Już na stałe zagoszczą w twoim menu

Lubisz kotlety mielone? Wiedz, że to kultowe polskie danie występuje pod wieloma smacznymi postaciami. Jeśli zastanawiasz się, co to są hreczanyki, to gwarantujemy, że po przeczytaniu tego artykułu, będziesz chciał je przygotowywać na rodzinny obiad. Poznaj przysmak rodem z Podkarpacia.

ObrazekCo to są hreczanyki? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Środa Gotuje
Karol Wiak

Co to są hreczanyki?

Na samym wstępie, dobrze będzie wyjaśnić, co tak naprawdę kryje się pod tą tajemniczą nazwą. Zgodnie z tym, co zostało wspomniane we wstępie, jest to tradycyjne danie regionalne z Podkarpacia. To wyjątkowa wariacja na temat popularnego polskiego dania. Do masy mięsnej dodaje się pewien wyjątkowy składnik, jakim jest kasza gryczana. I tu pojawia się wyjaśnienie, dlaczego te kotlety noszą taką nazwą i co to są hreczanyki. Są pożywne, zdrowe i niedrogie w przygotowaniu. Smaży się jak tradycyjne kotlety mielone. Poznaj przepis na to wyjątkowe danie.

Obrazek
Kasza gryczana - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować hreczanyki?

Dodatek kaszy gryczanej sprawi, że taka wersja kotletów z pewnością przypadnie ci do gustu. Zaskocz swoich domowników i już dziś przygotuj to smaczne danie prosto z Podkarpacia. Zobacz, jakie to proste.

Składniki:

  • 500 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • około 500 g mięsa mielonego
  • cebula
  • odrobina majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania:

Jeśli już wiesz, co to są hreczanyki, to możesz przystąpić do ich przygotowania. Robi się je podobnie jak kotlety mielone. Czyli musisz rozpocząć od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. Zeszklij ją na dobrze rozgrzanym oleju, dodając odrobinę soli. Teraz czas na przygotowanie masy mięsnej z kaszą. Wrzuć do dużej miski ugotowaną kaszę gryczaną i dodaj mięso, jajka, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i przystąp do smażenia kotletów.

Obrazek
Kotlety mielone - Foto: Canva

Z masy mięsnej formuj niewielkie kotlety i wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Smaż kotlety z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Gdy będą gotowe, to podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

A może kotlety mielone ze słoika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯