PrzepisCo to są hreczanyki? Już na stałe zagoszczą w twoim menu

Co to są hreczanyki? Już na stałe zagoszczą w twoim menu

Co to są hreczanyki? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Środa Gotuje
Co to są hreczanyki? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Środa Gotuje
13.02.2023 15:38

Lubisz kotlety mielone? Wiedz, że to kultowe polskie danie występuje pod wieloma smacznymi postaciami. Jeśli zastanawiasz się, co to są hreczanyki, to gwarantujemy, że po przeczytaniu tego artykułu, będziesz chciał je przygotowywać na rodzinny obiad. Poznaj przysmak rodem z Podkarpacia.

Co to są hreczanyki?

Na samym wstępie, dobrze będzie wyjaśnić, co tak naprawdę kryje się pod tą tajemniczą nazwą. Zgodnie z tym, co zostało wspomniane we wstępie, jest to tradycyjne danie regionalne z Podkarpacia. To wyjątkowa wariacja na temat popularnego polskiego dania. Do masy mięsnej dodaje się pewien wyjątkowy składnik, jakim jest kasza gryczana. I tu pojawia się wyjaśnienie, dlaczego te kotlety noszą taką nazwą i co to są hreczanyki. Są pożywne, zdrowe i niedrogie w przygotowaniu. Smaży się jak tradycyjne kotlety mielone. Poznaj przepis na to wyjątkowe danie.

Kasza gryczana - Pyszności; Foto: Canva.com
Kasza gryczana - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować hreczanyki?

Dodatek kaszy gryczanej sprawi, że taka wersja kotletów z pewnością przypadnie ci do gustu. Zaskocz swoich domowników i już dziś przygotuj to smaczne danie prosto z Podkarpacia. Zobacz, jakie to proste.

Składniki:

  • 500 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • około 500 g mięsa mielonego
  • cebula
  • odrobina majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania:

Jeśli już wiesz, co to są hreczanyki, to możesz przystąpić do ich przygotowania. Robi się je podobnie jak kotlety mielone. Czyli musisz rozpocząć od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. Zeszklij ją na dobrze rozgrzanym oleju, dodając odrobinę soli. Teraz czas na przygotowanie masy mięsnej z kaszą. Wrzuć do dużej miski ugotowaną kaszę gryczaną i dodaj mięso, jajka, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i przystąp do smażenia kotletów.

Kotlety mielone - Foto: Canva
Kotlety mielone - Foto: Canva

Z masy mięsnej formuj niewielkie kotlety i wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Smaż kotlety z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Gdy będą gotowe, to podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

A może kotlety mielone ze słoika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także