Co zamiast maggi do rosołu? Są zdrowsze alternatywy
Dodawanie kostki rosołowej do zupy to - mamy wrażenie - praktyka coraz rzadsza, a ponadto nieprzyjemny temat tabu. Czy ktoś by się do tego w ogóle przyznał? Inaczej sprawa wygląda z maggi, która do tej pory jest niezwykle popularną przyprawą stosowaną do przygotowania wywaru. Polecamy jej unikać. Przeczytaj ten artykuł, w którym odpowiadamy na pytanie: co zamiast maggi do rosołu?
18.02.2023 | aktual.: 18.02.2023 15:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Maggi to przyprawa, która powstała już w XIX wieku. Co ciekawe, Julius Maggi, jej wynalazca, był prawdziwym entuzjastą zup i jednym z pionierów nowatorskiego podejścia do ich przygotowywania. Szwajcar produkował bowiem również... kostki rosołowe. Tak, ten produkt również liczy sobie już dużo ponad 100 lat.
Cały ambaras, jeśli chodzi o maggi, polega na tym, że skład tej popularnej przyprawy na przestrzeni lat zdążył się zmienić. I to, niestety, na gorsze. Dodawanie maggi do rosołu było kiedyś na porządku dziennym, a to dlatego, że zawierała ona w sobie przede wszystkim lubczyk ogrodowy. Dziś, w czasach, w których nade wszystko liczy się zarobek, skład maggi obfituje w składniki o wątpliwej reputacji.
Co zawiera maggi?
Konserwowanie produktów spożywczych to patent na wydłużenie ich przydatności, oraz - jakżeby inaczej - zmniejszenie strat dla producenta. Ta praktyka nie ominęła dzisiejszej maggi, w której składzie znajdziemy między innymi glutaminian sodu i rybonukleotyd disodowy.
Dodatki z grupy "E" nie należą do składników, które same w sobie wołają o pomstę do nieba (w przeciwieństwie do tych, które znajdują się na przykład tutaj), jednak ich nadużywanie może powodować szereg nieprzyjemnych konsekwencji, zaczynając od nadpobudliwości, a na zmianach skórnych kończąc.
Ponadto zawartość lubczyka w maggi spadła do minimum. Zamiast niego w przyprawie odnajdziemy sól, ocet i wodę.
Co zamiast maggi do rosołu?
Nasza propozycja na zastąpienie maggi w zupie? Sos sojowy. Doda on rosołowi zarówno słoności, jak i umami, czyli smaku, który w maggi występuje w postaci glutaminianu sodu.
Nawet niewielka ilość sosu sojowego polepszy też ogólny wygląd rosołu, który zrobi się nieco ciemniejszy, a przy okazji bardziej aromatyczny. Zamiast maggi możesz też dodać do wywaru lubczyku: bo w końcu o niego się w tym wszystkim rozchodzi.
Zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na pyszną potrawkę z kurczaka w kruchym cieście.