PoradyPostne dania. W Środę Popielcową możesz je jeść bez wyrzutów sumienia

Postne dania. W Środę Popielcową możesz je jeść bez wyrzutów sumienia

Środa Popielcowa to dzień, w którym obowiązuje post ścisły - ilościowy i jakościowy. Oznacza to, że możesz zjeść tylko 3 posiłki przez cały dzień (w tym jeden do syta), z wyłączeniem mięsa. Jeśli zastanawiasz się, co zjeść w Środę Popielcową, to przygotowaliśmy dla ciebie kilka podpowiedzi.

Co zjeść w Środę Popielcową? - Pyszności; Foto Canva.com
Co zjeść w Środę Popielcową? - Pyszności; Foto Canva.com

22.02.2023 13:53

Warzywa, ryby, a może dania mączne? Co zjeść w Środę Popielcową?

Z pewnością, przyzwyczaiłeś się do faktu, że post obowiązuje głównie w piątki. Jednak jest taki szczególny dodatkowy dzień, w którym możesz spożyć tylko trzy posiłki przez dzień (w tym jeden do syta), z wyłączeniem mięsa. To Środa Popielcowa. Skoro nie kotlet schabowy, czy spaghetti bolognese, to co zamiast tych popularnych dań możesz przygotować? Jeśli zastanawiasz się nad tym, co zjeść w Środę Popielcową, to mamy dla ciebie kilka podpowiedzi.

TOP 3 dania na Środę Popielcową

Zaprezentowane przez nas pomysły na dania obiadowe są smaczne i stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Najważniejsze jest jednak to, że są to dania bezmięsne, dzięki czemu idealnie sprawdzą się w dniu, który rozpoczyna Wielki Post. Co zatem warto przygotować? Poznaj nasze propozycje!

Omlet z pieczarkami i cebulą

Rozpoczynamy od stosunkowo łatwego w przygotowaniu i naprawdę smacznego dania. Omlet to prawdziwy klasyk, ale w tym wydaniu, to prawdziwa rewelacja. Przygotowanie, rozpocznij od obrania 2 cebuli i pokrojenia ich w pióra. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż ją z  dodatkiem soli. Gdy się zeszkli, to zdejmij z patelni i przełóż na talerz.

Ubijanie omletu - Pyszności
Ubijanie omletu - Pyszności

Kolejny krok to obranie i pokrojenie w plasterki 8 pieczarek. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię, dopraw pieprzem i podsmażaj przez około 5 minut, do momentu odparowania wody. Zdejmij z patelni i odłóż na oddzielny talerz.

Czas na przygotowanie omleta. W tym celu, do miski wbij 4 jajka i roztrzep je widelcem. W następnej kolejności, dodaj łyżkę mleka i posól. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, a gdy się roztopi to wlej jajka i poruszają patelnią, rozprowadź je po całej jej powierzchni. Na ściętym omlecie wyłóż pieczarki i cebulę, dopraw solą i posyp startym parmezanem. Smaż przez około 2 minuty. Gotowe!

Zapiekana ryba ze szpinakiem

Skoro post, to najlepiej sprawdzą się ryby. Nasza propozycja na zapiekaną rybę ze szpinakiem, na pewno przypadnie ci do gustu. Potrzebne będą tu: filety z mintaja, około 700 g szpinaku, 2 cebule i 2 ząbki czosnku, 200 g sera żółtego, sok z połówki cytryny oraz przyprawy, takie jak: sól, pieprz, czy gałka muszkatołowa. Konieczna będzie również oliwa z oliwek.

Rozpocznij od pokrojenia na drobno - cebuli i czosnku. Podsmaż je na patelni, na której rozgrzejesz 2 łyżki oliwy z oliwek. Gdy się zeszklą, to dodaj świeży szpinak. Duś pod przykryciem, przez około 15 minut. Dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową i odstaw na bok.

Ryba ze szpinakiem - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Saganek
Ryba ze szpinakiem - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Saganek

Odmrożone filety z mintaja skrop sokiem cytryny oraz przypraw solą i pieprzem. Wyłóż je na dno naczynia żaroodpornego, przykryj szpinakiem, a wierzch posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Smacznego!

Kotlety z ciecierzycy z dodatkiem kaszy jaglanej

Nasza ostatnia propozycja, świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Jeśli zastanawiasz się, co zjeść w Środę Popielcową, to kotlety z ciecierzycy, w takim wydaniu, będą najlepszą opcją. Potrzebna będzie ci tu puszka ciecierzycy, a także: około 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej, duża cebula, 3 ząbki czosnku, jajko, oliwa z oliwek, bułka tarta do panierowania oraz sól i pieprz.

Kotlety z ciecierzycy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Henia Foks
Kotlety z ciecierzycy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Henia Foks

Przygotowanie kotletów rozpocznij od ugotowania kaszy jaglanej na sztywno, w szklance wody. Następnie ją ostudź. Ciecierzycę zblenduj na gładką masę. Obraną i pokrojoną cebulę, wraz z czosnkiem, zeszklij  na patelni z oliwą z oliwek. Dorzuć je do zblendowanej ciecierzycy i ponownie zmiksuj.

Połącz ze sobą kaszę jaglaną, ciecierzycę, jajko. Dopraw je do smaku i połącz w jednolitą masę. Uformuj z niej małe kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron. Smacznego!

Skoro ma być postnie, to z pewnością zainteresuje cię przepis na chrupiące sushi z łososiem. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie