Chlebowa lasagne podbija polskie stoły. Sprawi, że już nigdy nie wyrzucisz czerstwych kromek

Są takie sytuacje, kiedy w twoim chlebaku znajduje się dość duża ilość czerstwego chleba. Nie należy go wyrzucać! Z myślą o osobach, które zastanawiają się nad tym, co zrobić z czerstwego chleba, przygotowaliśmy pyszną inspirację. Jest wyjątkowa i powinna cię zaskoczyć.

ObrazekCo zrobić z czerstwego pieczywa? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube FOOD COUTURE by Chetna Patel
Karol Wiak

Czy wiesz, co zrobić z czerstwego chleba?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepszym smakiem wyróżnia się ten świeży, pachnący chleb z chrupiąca skórką. To oczywiste, że nie jesteś w stanie zjeść bochenka przez jeden dzień. Po kilku dniach, pieczywo staje się czerstwe i w związku z tym, nie zachęca do spożycia. Zamiast wyrzucać, możesz przygotować naprawdę smaczny obiad z włoską nutą i spożytkować go w inny ciekawy sposób. Co zrobić z czerstwego chleba? Inspiracji jest wiele, a ty na pewno będziesz pozytywnie zaskoczony tymi naprawdę smacznymi możliwościami.

Obrazek
Sos do chlebowej lasagne - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube FOOD COUTURE by Chetna Patel

Chlebowa lasagne - wyjątkowy pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba

Co powiesz na chlebową lasagne? Nie zmarnujesz żadnego okruszka chleba i przygotujesz naprawdę smaczny posiłek dla całej twojej rodziny. To wyjątkowy patent dla osób, które poszukują prostych przepisów i jednocześnie chcą być oszczędne. Efekt? Na pewno będziesz zaskoczony smakiem tego dania i prostotą jego przygotowania.

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego pieczywa (może też być tostowe)
  • duża cebula
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól i pieprz
  • oregano i bazylia
  • tarta mozzarella lub inny ser
  • oliwa
  • sos beszamelowy: mleko, mąka, masło, sól i pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Skoro już wiesz, co zrobić z czerstwego chleba, to czas najwyższy zabrać się do roboty. Rozpocznij od odpowiedniego przygotowania czerstwego pieczywa. Z kromek odkrój skórkę i natrzyj je czosnkiem i oliwą z oliwek. Podsmaż je na suchej patelni, aby były chrupiące. W następnej kolejności, rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, zeszklij cebulę i podsmaż mięso mielone. Gdy zmieni ono kolor, to dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz pomidorowe dodatki. Podduszaj na średnim ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Teraz czas na sos beszamelowy.

Obrazek
Chlebowa lasagne - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube FOOD COUTURE by Chetna Patel

W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, aby powstała gładka masa bez grudek. Stopniowo wlewaj mleko i cały czas mieszaj. W następnej kolejności, dodaj sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje - wtedy zdejmij rondelek z palnika. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kromki pieczywa, przykryj je sosem bolońskim, sosem beszamelowym i startą mozzarellą. Układaj w ten sposób kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch posyp dużą ilością mozzarelli. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Co powiesz na serowe kulki w kolorowych przyprawach? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie