Chlebowa lasagne podbija polskie stoły. Sprawi, że już nigdy nie wyrzucisz czerstwych kromek

Są takie sytuacje, kiedy w twoim chlebaku znajduje się dość duża ilość czerstwego chleba. Nie należy go wyrzucać! Z myślą o osobach, które zastanawiają się nad tym, co zrobić z czerstwego chleba, przygotowaliśmy pyszną inspirację. Jest wyjątkowa i powinna cię zaskoczyć.

ObrazekCo zrobić z czerstwego pieczywa? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube FOOD COUTURE by Chetna Patel
Karol Wiak

Czy wiesz, co zrobić z czerstwego chleba?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepszym smakiem wyróżnia się ten świeży, pachnący chleb z chrupiąca skórką. To oczywiste, że nie jesteś w stanie zjeść bochenka przez jeden dzień. Po kilku dniach, pieczywo staje się czerstwe i w związku z tym, nie zachęca do spożycia. Zamiast wyrzucać, możesz przygotować naprawdę smaczny obiad z włoską nutą i spożytkować go w inny ciekawy sposób. Co zrobić z czerstwego chleba? Inspiracji jest wiele, a ty na pewno będziesz pozytywnie zaskoczony tymi naprawdę smacznymi możliwościami.

Obrazek
Sos do chlebowej lasagne - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube FOOD COUTURE by Chetna Patel

Chlebowa lasagne - wyjątkowy pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba

Co powiesz na chlebową lasagne? Nie zmarnujesz żadnego okruszka chleba i przygotujesz naprawdę smaczny posiłek dla całej twojej rodziny. To wyjątkowy patent dla osób, które poszukują prostych przepisów i jednocześnie chcą być oszczędne. Efekt? Na pewno będziesz zaskoczony smakiem tego dania i prostotą jego przygotowania.

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego pieczywa (może też być tostowe)
  • duża cebula
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól i pieprz
  • oregano i bazylia
  • tarta mozzarella lub inny ser
  • oliwa
  • sos beszamelowy: mleko, mąka, masło, sól i pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Skoro już wiesz, co zrobić z czerstwego chleba, to czas najwyższy zabrać się do roboty. Rozpocznij od odpowiedniego przygotowania czerstwego pieczywa. Z kromek odkrój skórkę i natrzyj je czosnkiem i oliwą z oliwek. Podsmaż je na suchej patelni, aby były chrupiące. W następnej kolejności, rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, zeszklij cebulę i podsmaż mięso mielone. Gdy zmieni ono kolor, to dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz pomidorowe dodatki. Podduszaj na średnim ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Teraz czas na sos beszamelowy.

Obrazek
Chlebowa lasagne - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube FOOD COUTURE by Chetna Patel

W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, aby powstała gładka masa bez grudek. Stopniowo wlewaj mleko i cały czas mieszaj. W następnej kolejności, dodaj sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje - wtedy zdejmij rondelek z palnika. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kromki pieczywa, przykryj je sosem bolońskim, sosem beszamelowym i startą mozzarellą. Układaj w ten sposób kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch posyp dużą ilością mozzarelli. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Co powiesz na serowe kulki w kolorowych przyprawach? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości