Chlebowa lasagne podbija polskie stoły. Sprawi, że już nigdy nie wyrzucisz czerstwych kromek
Są takie sytuacje, kiedy w twoim chlebaku znajduje się dość duża ilość czerstwego chleba. Nie należy go wyrzucać! Z myślą o osobach, które zastanawiają się nad tym, co zrobić z czerstwego chleba, przygotowaliśmy pyszną inspirację. Jest wyjątkowa i powinna cię zaskoczyć.
26.01.2023 09:00
Czy wiesz, co zrobić z czerstwego chleba?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepszym smakiem wyróżnia się ten świeży, pachnący chleb z chrupiąca skórką. To oczywiste, że nie jesteś w stanie zjeść bochenka przez jeden dzień. Po kilku dniach, pieczywo staje się czerstwe i w związku z tym, nie zachęca do spożycia. Zamiast wyrzucać, możesz przygotować naprawdę smaczny obiad z włoską nutą i spożytkować go w inny ciekawy sposób. Co zrobić z czerstwego chleba? Inspiracji jest wiele, a ty na pewno będziesz pozytywnie zaskoczony tymi naprawdę smacznymi możliwościami.
Chlebowa lasagne - wyjątkowy pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba
Co powiesz na chlebową lasagne? Nie zmarnujesz żadnego okruszka chleba i przygotujesz naprawdę smaczny posiłek dla całej twojej rodziny. To wyjątkowy patent dla osób, które poszukują prostych przepisów i jednocześnie chcą być oszczędne. Efekt? Na pewno będziesz zaskoczony smakiem tego dania i prostotą jego przygotowania.
Składniki:
- kilka kromek czerstwego pieczywa (może też być tostowe)
- duża cebula
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki passaty pomidorowej
- puszka pomidorów krojonych
- sól i pieprz
- oregano i bazylia
- tarta mozzarella lub inny ser
- oliwa
- sos beszamelowy: mleko, mąka, masło, sól i pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Skoro już wiesz, co zrobić z czerstwego chleba, to czas najwyższy zabrać się do roboty. Rozpocznij od odpowiedniego przygotowania czerstwego pieczywa. Z kromek odkrój skórkę i natrzyj je czosnkiem i oliwą z oliwek. Podsmaż je na suchej patelni, aby były chrupiące. W następnej kolejności, rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, zeszklij cebulę i podsmaż mięso mielone. Gdy zmieni ono kolor, to dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz pomidorowe dodatki. Podduszaj na średnim ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Teraz czas na sos beszamelowy.
W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, aby powstała gładka masa bez grudek. Stopniowo wlewaj mleko i cały czas mieszaj. W następnej kolejności, dodaj sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje - wtedy zdejmij rondelek z palnika. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kromki pieczywa, przykryj je sosem bolońskim, sosem beszamelowym i startą mozzarellą. Układaj w ten sposób kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch posyp dużą ilością mozzarelli. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Co powiesz na serowe kulki w kolorowych przyprawach? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: