Co zrobić, żeby gołąbki farsz nie wypadał z gołąbków podczas gotowania?
Jedno z tradycyjnych polskich dań, czyli gołąbki. Mamy na nie różne receptury, ale czy macie sposób na to, by gołąbki podczas gotowania się nie rozwijały? Smak i charakterystyczny wygląd gołąbków zna prawie każdy z nas. To tradycyjne danie zazwyczaj powstaje między innymi na bazie mięsa i ryżu, które następnie zawija się w liście kapusty. Okazuje się, że ta ostatnia czynność nie należy do najłatwiejszych. Farsz wypada i gołąbki się rozlatują. Jak tego uniknąć?
12.08.2022 | aktual.: 20.03.2024 11:51
Przygotuj odpowiednio liście kapusty- farsz nie będzie wypadał
Pierwszy krokiem do udanych gołąbków jest wybór odpowiedniej kapusty i przygotowanie liści do zawijania. Kapusta na gołąbki powinna być młoda, zwarta i jędrna. Umyj kapustę, wytnij z niej głąb, a następnie wbij w nią widelec i włóż do gotującej się wody. Przy pomocy drugiego widelca ściągają odchodzące pod wpływem temperatury liście i odkładaj je na duży talerz. To zdecydowanie najpopularniejszy sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków. Następnie wytnij z kapusty twarde kawałki, czyli zgrubienia, które nazywane są też nerwami. Podczas zawijania gołąbków, często pękają, przez co farsz wypada.
Zbyt duża ilość farszu
Więcej nie znaczy lepiej. Nie możemy włożyć zbyt dużo farszu do środka, ponieważ przez to nasz gołąbek na pewno się rozleci. Około 1-2 łyżki wystarczą. Masa do gołąbków nie może się rozwalać. Powinna być zwarta, tak by łatwo można było uformować z niej kulkę.
Układaj gołąbki blisko siebie
Kolejny bardzo ważny krok, czyli odpowiednie ułożenie gołąbków w garnku. Jeśli nie chcemy, żeby pływały w garnku, to ułóżmy je jeden przy drugim. Najlepiej na dnie naczynia, w którym gotujemy umieścić liście kapusty. Jeśli ułożymy już gołąbki, to podczas gotowania nie powinniśmy ich mieszać, jeśli nie chcemy by się nam rozpadły.
Czas gotowania
Tutaj wielu początkujących kucharzy popełnia wiele błędów. Jednym z najczęstszych jest gotowanie gołąbków zbyt długo. Optymalny czas przyrządzania tego dania wynosi ok. 45-60 min. Nie dłużej i nie krócej. W tym czasie mięso na pewno się ugotuje wraz z ryżem, a kapusta zmięknie i nie rozpadnie się. Danie zachowa swój kształt, na jakim nam zależy.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym krok po kroku.