Każda babcia dodaje je do masy na mielone. Dlatego kotlety nie piją tłuszczu i wychodzą soczyste
Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań, na które obok kotletów schabowych, decydujemy się głównie podczas niedzielnego obiadu. Ich smażenie jest proste, ale może się zdarzyć, że nasze kotlety obciekają tłuszczem. Mamy kilka praktycznych rozwiązań. Kotlety mielone bez tłuszczu? To możliwe!
17.10.2022 14:47
Jak przygotować najlepsze kotlety mielone?
Kotlety mielone należy zaliczyć do wyjątkowych przysmaków kuchni polskiej. Tradycyjnie, podaje się je z ziemniakami, a najlepszym dodatkiem są bez wątpienia buraczki zasmażane. Pomimo tego, że samo smażenie kotletów nie jest trudne, to prawdziwą sztuką jest ich idealne przygotowanie, dzięki czemu będą wyróżniać się niepowtarzalnym smakiem. Bardzo często zdarza się, że tuż po usmażeniu, nasze kotlety są nasączone tłuszczem. Znamy kilka praktycznych rozwiązań, dzięki którym przygotujesz kotlety mielone bez tłuszczu.
Podstawą przygotowania najlepszych kotletów jest przede wszystkim świeżo mielone mięso. Najlepiej uczynić to w domowej maszynce do mielenia lub poprosić w sklepie o zmielenie wybranego kawałka łopatki lub szynki wieprzowej. Dobrze jest również samodzielnie zetrzeć kajzerkę na bułkę tartą, dzięki czemu będą miały odpowiednią konsystencję. Ważne jest również odpowiednie wyrabianie kotletów (nie należy robić tego zbyt długo), a także odpowiednie smażenie - pamiętaj, by na patelni nie było zbyt mało tłuszczu. Opcjonalnie, możesz dodać również niektóre warzywa lub śmietanę do masy mięsnej.
Jeden składnik, a robi różnicę - przygotuje kotlety mielone bez tłuszczu!
Jest jedno nieoczywiste rozwiązanie, dzięki któremu usmażenie kotletów mielonych bez tłuszczu będzie możliwe. Co ważne, wyjdą delikatne, soczyste i pulchne, a Ty zachwycisz się smakiem. Wystarczy, że do masy mięsnej dodasz tarte ziemniaki - z tego patentu korzystała każda babcia.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- kilogram mięsa mielonego
- duża cebula
- 2 jajka
- czerstwa bułka
- szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
- bułka tarta do obtoczenia naszych kotletów
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Sam sposób przygotowania nie różni się niczym specjalnym od tradycyjnych kotletów mielonych. Różnica tkwi w dodaniu tartych ziemniaków, dzięki czemu kotlety nie będą piły tłuszczu. Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem. W oddzielnej misce łączymy mięso mielone z jajkami. Obieramy cebulę i ziemniaki i następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy mięsnej. Namoczoną bułkę wyjmujemy z mleka, odciskamy ją i dodajemy do masy mięsnej. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Kolejny i ostateczny krok to formowanie kotletów i ich smażenie. Uformowane z masy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, do uzyskania złocistego kolory z obu stron. Ziemniaki sprawą, że usmażysz aromatyczne i pulchne kotlety bez tłuszczu. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda: