Cordon bleu z mistrzowskiego przepisu Tomasza Strzelczyka. Wyjątkowy dodatek nada mu smaku nie z tej ziemi

Cordon bleu to klasyka kuchni, którą każdy z nas uwielbia od lat. Tomasz Strzelczyk przygotował popularnego kotleta w nowej, jeszcze smaczniejszej odsłonie. Jeden dodatek odmieni całe danie.

Obrazek
Ewa

Przepisy Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk doszedł do najlepszej piątki IV edycji polskiego Masterchefa. Chociaż programu nie wygrał, to udział otworzył mu medialne drzwi. Jego kanał "Oddasz Fartucha" śledzą tysiące fanów. Mężczyzna stawia na proste, tradycyjne przepisy, które często podkręca nietypowymi dodatkami. Jednym z hitowych przepisów jest cordon blue. Tomasz Strzelczyk podkręcił smak jednym, prostym dodatkiem- musztardą.

Cordon bleu według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

             
  • 4 kotlety wieprzowe ze schabu
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 4 plastry szynki parzonej
  • 4 plastry żółtego sera
  • 30 g sera pleśniowego
  • 50 g sera parmezan
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • masło klarowane
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety ze schabu rozbij na cienkie plastry. Opcjonalnie możesz użyć też piersi z kurczaka. Mięso rozbijaj przez kawałek folii- dzięki temu nie będzie się rozrywało i rozpryskiwało. Rozbite plastry mięsa przypraw solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Kotlety cordon bleu powinny być cienkie.

Na powierzchni mięsa rozsmaruj porcję musztardy francuskiej. Podkreśli ona smak mięsa i nada mu bardziej wyrazisty charakter. Następnie ułóż kawałki sera pleśniowego, dobrej jakości szynkę parzoną, żółty ser i kolejną warstwę z szynki.

Cordon blue Tomasza Strzelczyka- Pyszności/ Youtube
Cordon blue Tomasza Strzelczyka- Pyszności

Tak przygotowane mięso zawiń w rulon i zawiń końce do środka, aby nic z niego nie uciekło. Jajka wbij do miski i dopraw odrobiną soli. Rozkłóć przy pomocy widelca. Roladki obtaczaj po kolei w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce wymieszanej ze startym parmezanem. Ser podkręci smak całej panierki. Opanierowane kotlety smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Tłuszcz powinien być głęboki, żeby roladki całe się w nim zanurzyły. Smaż z obu stron, aby każda nabrała pięknego złocistego koloru.

Obrazek

Kotlety są już gotowe. Serwuj je od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze gorące, a ser w ich wnętrzu apetycznie się ciągnie. Smacznego!

Przepis na tradycyjne kotlety cordon bleu znajdziesz także na naszym kanale Youtube

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯