Cordon bleu z mistrzowskiego przepisu Tomasza Strzelczyka. Wyjątkowy dodatek nada mu smaku nie z tej ziemi

Cordon bleu to klasyka kuchni, którą każdy z nas uwielbia od lat. Tomasz Strzelczyk przygotował popularnego kotleta w nowej, jeszcze smaczniejszej odsłonie. Jeden dodatek odmieni całe danie.

Obrazek
Ewa

Przepisy Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk doszedł do najlepszej piątki IV edycji polskiego Masterchefa. Chociaż programu nie wygrał, to udział otworzył mu medialne drzwi. Jego kanał "Oddasz Fartucha" śledzą tysiące fanów. Mężczyzna stawia na proste, tradycyjne przepisy, które często podkręca nietypowymi dodatkami. Jednym z hitowych przepisów jest cordon blue. Tomasz Strzelczyk podkręcił smak jednym, prostym dodatkiem- musztardą.

Cordon bleu według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

             
  • 4 kotlety wieprzowe ze schabu
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 4 plastry szynki parzonej
  • 4 plastry żółtego sera
  • 30 g sera pleśniowego
  • 50 g sera parmezan
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • masło klarowane
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety ze schabu rozbij na cienkie plastry. Opcjonalnie możesz użyć też piersi z kurczaka. Mięso rozbijaj przez kawałek folii- dzięki temu nie będzie się rozrywało i rozpryskiwało. Rozbite plastry mięsa przypraw solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Kotlety cordon bleu powinny być cienkie.

Na powierzchni mięsa rozsmaruj porcję musztardy francuskiej. Podkreśli ona smak mięsa i nada mu bardziej wyrazisty charakter. Następnie ułóż kawałki sera pleśniowego, dobrej jakości szynkę parzoną, żółty ser i kolejną warstwę z szynki.

Cordon blue Tomasza Strzelczyka- Pyszności/ Youtube
Cordon blue Tomasza Strzelczyka- Pyszności

Tak przygotowane mięso zawiń w rulon i zawiń końce do środka, aby nic z niego nie uciekło. Jajka wbij do miski i dopraw odrobiną soli. Rozkłóć przy pomocy widelca. Roladki obtaczaj po kolei w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce wymieszanej ze startym parmezanem. Ser podkręci smak całej panierki. Opanierowane kotlety smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Tłuszcz powinien być głęboki, żeby roladki całe się w nim zanurzyły. Smaż z obu stron, aby każda nabrała pięknego złocistego koloru.

Obrazek

Kotlety są już gotowe. Serwuj je od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze gorące, a ser w ich wnętrzu apetycznie się ciągnie. Smacznego!

Przepis na tradycyjne kotlety cordon bleu znajdziesz także na naszym kanale Youtube

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni