NewsyPrzepis ma ponad 70 lat. Tą sałatką z kurczakiem zachwyciła się nawet Elżbieta II

Przepis ma ponad 70 lat. Tą sałatką z kurczakiem zachwyciła się nawet Elżbieta II

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

18.03.2023 18:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdy 70 lat temu zaserwowano tę potrawę podczas uczty z okazji koronacji Elżbiety II, goście byli zachwyceni. Nic dziwnego, że mimo upływu lat coronation chicken wciąż gości na stołach Brytyjczyków. Na pewno zasmakuje również Polakom. Jak przygotować ten specjał?

Sałatka, którą zajadli się monarchowie

Koronacja Elżbiety II w czerwcu 1953 roku była dla Brytyjczyków wielkim świętem, stanowiła też hołd dla tradycji „imperium, nad którym nigdy nie zachodziło słońce”. Dlatego podczas wydanej z tej okazji uczty w Westminster Hall miały pojawić się potrawy nawiązujące do różnych zakątków kolonialnego mocarstwa.

Zadanie przygotowania bankietu powierzono Rosemary Hume, szefowej kuchni, autorce poradników gotowania oraz twórczyni londyńskiego oddziału Le Cordon Bleu, czyli słynnej francuskiej szkoły kulinarnej. Wspólnie z dyrektorką placówki, Constance Spry, znaną florystką i pisarką, wymyśliły, że daniem inspirowanym Indiami będą kawałki gotowanego kurczaka w kremowym sosie curry. Danie początkowo nazywan Poulet Reine Elizabeth. Coronation chicken można jeść jako sałatkę, na pieczywie, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Coronation chicken okazało się wielkim sukcesem i szybko zyskało popularność wśród Brytyjczyków. Do dziś danie można znaleźć w menu licznych restauracji, pojawia się często także na sklepowych półkach. W 2002 roku, z okazji złotego jubileuszu Elżbiety II, stworzono nową odsłonę potrawy, zwaną jubilee chicken – jest to kurczak w sosie na bazie majonezu i crème fraîche, aromatyzowanym limonką oraz imbirem.

Coronation chicken – lista składników

Przygotowanie coronation chicken nie jest trudnym zadaniem, ale wymaga zastosowania odpowiednich składników.

Na smak potrawy wpływa zwłaszcza curry, czyli słynna hinduska mieszanka przypraw. Możemy ją kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Jak to zrobić? Na początku podprażamy na suchej patelni ziarna kolendry (2 łyżki), kuminu (łyżka), kozieradki (łyżka) i kardamonu (2 łyżeczki). Gdy przestygną, wrzucamy je do blendera lub młynka do kawy, razem z ziarnami czarnego pieprzu (2 łyżeczki), kawałkiem cynamonu (około 4-centymetrowym), goździkami (3) i anyżem (pół gwiazdki). Mielimy na drobny proszek, po czym dodajemy mieloną kurkumę (2 łyżki), sproszkowane chili (1/4 łyżeczki) i szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy.

Kolejnym obowiązkowym składnikiem coronation chicken jest crème fraîche, czyli bardzo ceniona przez szefów kuchni śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu (sięgającej nawet 45 proc.), aksamitnej konsystencji, maślanym aromacie i lekko kwaskowym smaku.

W potrawie nie może też zabraknąć suszonych moreli, które pojawiły się w oryginalnym przepisie, ale z czasem zaczęły być zastępowane rodzynkami, co wielu znawców tematu uznaje za duży błąd.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Przepis na coronation chicken

Do przyrządzenia coronation chicken potrzebujemy dwóch dużych piersi z kurczaka (ok. 600 g), które możemy ugrillować lub ugotować na parze, jednak tradycyjnie gotowano je około 40 minut w wodzie z dodatkiem marchewki, cebuli, selera naciowego i liści laurowych (powstały wywar można później wykorzystać do przygotowania różnych zup). Po przestudzeniu mięso kroimy na małe kawałki.

Czas na sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (łyżka), po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę (2 łyżki), curry (2 łyżeczki) oraz liść laurowy. Smażymy 2 minuty, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (łyżeczka), czerwone wino i wodę (po 4 łyżki), doprowadzamy do wrzenia, dolewamy sok świeżo wyciśnięty z cytryny (łyżka), dosypujemy cukier trzcinowy (pół łyżeczki), sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, a gdy sos nieco się zredukuje, zdejmujemy z kuchenki, przecieramy przez gęste sito i odstawiamy do ostygnięcia.

Później w dużej misce mieszamy sos z majonezem (3/4 szklanki), crème fraîche (pół szklanki) i drobno posiekanymi suszonymi morelami (łyżka). Na koniec dodajemy kurczaka, delikatnie mieszamy. Gotowe!

Autor: Rafał Natorski

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić roladki z tortilli w prażonej cebulce z kurczakiem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także