Croissanty z łososiem i jajkiem sadzonym. Śniadanie jak z dobrej restauracji!
Croissanty z łososiem i jakiem sadzonym to gotowa receptura na idealne śniadanie dla całej rodziny. Wystarczy naprawdę niewiele, aby je przygotować.
23.09.2021 | aktual.: 01.02.2022 14:51
Pomysł na śniadanie – croissanty z łososiem i jakiem sadzonym
Croissanty na słono to jedno z najchętniej wybieranych śniadań w restauracji. Nie musisz jednak wychodzić z domu, żeby przygotować wyjątkowe śniadanie. Rogaliki na słono to coś, co pokochasz od pierwszego kęsa.
Nasze Babcie zawsze powtarzały nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I zgodnie z tą zasadą wpoiły nam, że nie tylko nie wolno nam o nim zapominać, ale też warto przygotowywać je w ciekawy i oryginalny sposób. Nic więc dziwnego, że śniadanie w naszych domach to już długoletnia tradycja, którą staramy się celebrować z naszymi bliskimi każdego dnia.
Ciężko nam wybrać, czy wolimy śniadania na słodko czy na słono, więc chętnie eksperymentujemy. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować francuskie rogaliki w słonej wersji – croissanty z łososiem i jakiem sadzonym. Delikatne ciasto, wędzony łosoś i jajko to przepis na śniadaniowy sukces! Oto nasz pomysł na śniadanie.
Składniki
Croissanty z łososiem i jakiem sadzonym – składniki
- 4 croissanty
- 100 g żółtego sera w plastrach
- 60 g rukoli
- 4 jajka
- 200 g wędzonego łososia
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Jak zrobić croissanty z łososiem i jakiem sadzonym?
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania croissantów.
Możesz oczywiście kupić gotowe wypieki, jak i przygotować ich domową wersję. Pierwsza opcja sprawdzi się idealnie w trakcie tygodnia, kiedy zazwyczaj nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie porannego posiłku. Druga zaś może być świetną formą spędzenia wspólnie czasu ze swoimi bliskimi w trakcie weekendu.
Możesz rogaliki przygotować na szybko z ciasta francuskiego. Rozłóż jeden arkusz, posmaruj roztrzepanym białkiem i przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego. Pokrój na trójkąty i zawiń, zaczynając od węższego boku. Posmaruj żółtkiem. Piecz 5 minut w 200 stopniach, zmniejsz do 180 stopni i piecz jeszcze 10 minut.
Wracając do przepisu, podziel na pół 4 croissanty. Następnie na spodzie wypieków ułóż po dwa plastry żółtego sera. Świetnie sprawdzi się tutaj gouda lub edam, ale możesz użyć swojego ulubionego sera.
Teraz umieść na wierzchu drugą część croissantów i tak przygotowane rogaliki wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza). Dzięki temu zabiegowi ser idealnie się rozpuści, a Ty zaserwujesz swoi bliskim śniadanie na ciepło.
Jajko sadzone do croissantów z łososiem
W międzyczasie przygotuj na rozgrzanej patelni 4 jajka sadzone.
Najlepiej smakują z płynnym żółtkiem. Żeby takie pozostało smaż je ok. 4 minuty, na ostatnią minutę przykrywając patelnię pokrywką.
Jajka możesz smażyć bez tłuszczu. Jeśli jednak boisz się, że będą przywierać, to dodaj odrobinę masła.
Możesz postawić tu na tradycyjny kształt lub tak jak my wykorzystać foremkę silikonową o ciekawym kształcie. Tym razem padło na serduszka, ale oczywiście Ty możesz postawić na inne kształty. Maluchy na pewno będą zachwycone takim śniadaniem.
Wyjęte z piekarnika croissanty ponownie rozdziel na pół. Na spodzie ułóż świeżą rukolę i bezpośrednio na niej ułóż jaja sadzone. Nie zapomnij również o przyprawach - pieprzu i soli. Ostatnim elementem, jaki powinien znaleźć się w naszych croissantach, jest wędzony łosoś - podzielony na mniejsze kawałki.
Zamiast rukoli sprawdzą się również liście świeżego szpinaku. Usuń z nich jednak łodyżkę, bo może być za twarda.
Możesz użyć również pstrąga łososiowego. Jest nieco tańszy, a równie smaczny co wędzony łosoś.
Podanie croissantów
Na koniec dodaj na wierzch drugą końcówkę croissantów. I gotowe! Jak oceniasz nasz pomysł na śniadanie – croissanty z łososiem i jakiem sadzonym?
Idealnym uzupełnieniem do naszego śniadania będzie pyszny sok lub w okresie jesienno-zimowym rozgrzewająca herbata z cytryną. Więcej genialnych pomysłów na szybkie, sprawdzone i smaczne śniadanie czeka na naszej stronie. Z nami pomysłów na genialną ucztę już nigdy Ci nie zabraknie.