Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko

Cynamonki kojarzą ci się tylko i wyłącznie ze słodkim wydaniem? Postanowiliśmy to zmienić i wypełnić puszyste ciasto drożdżowe kremowym masłem na bazie chorizo. Co z tego wyszło? Obejrzyj nasze wideo, a wszystko stanie się jasne. Jedno jest pewne, to połączenie zrobi furorę w każdym domu. Lista składników na oszukane cynamonki w wytrawnym wydaniu czeka poniżej.

Składniki na zaczyn:

  • 40 g mąki pszennej,
  • 170 ml mleka.

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej - typ 550,
  • 7 g drożdży instant,
  • 30 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 1 szczypta soli,
  • 60 g miękkiego masła.

Masło chorizo:

  • 200 g chorizo,
  • 100 g miękkiego masła, niesolonego,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka mąki.

Pozostałe składniki:

  • 120 g żółtego sera,
  • 30 g roztopionego masła.

Ziołowa glazura:

  • 30 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

O czym warto pamiętać:

  • Pracując nad przepisem skorzystaj z metody tangzhong. W tym celu połącz w rondelku na palniku mąkę i mleko. Składniki energicznie mieszaj i podgrzewaj do chwili, aż otrzymasz gęstą pastę.
  • Co daje ta metoda? Otóż dzięki niej, gotowe wypieki będą idealnie leciutkie i miękkie. Co więcej, zachowają świeżość na dłużej.
  • Ciasto drożdżowe przygotuj przy pomocy robota kuchennego. Do przepisu wykorzystaj drożdże instant oraz masło w pokojowej temperaturze. Wcześniej przygotowany zaczyn możesz dodać tylko po całkowitym ostudzeniu.
  • Dobrze wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 80 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Czas na masło chorizo. W pierwszej kolejności podsmaż na patelni drobno pokrojoną kiełbasę. Następnie przełóż ją na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po całkowitym ostygnięciu przełóż chorizo do malaksera i połącz z pozostałymi składnikami na gładką i jednolitą pastę.
  • Wyrośnięte ciasto posyp delikatnie mąką i rozwałkuj na prostokąt. Następnie rozprowadź na nim masło chorizo i posyp całość startym na tarce żółtym serem.
  • Zwiń powstałą konstrukcję w ciasny rulon i podziel na mniejsze kawałki. Możesz zrobić to przy pomocy sznurka wędliniarskiego lub bawełnianego. Dzięki tej metodzie zachowasz idealną formę rollsów.
  • Gotowe elementy przełóż do formy, wzorkiem do góry. Następnie posmaruj każdy kawałek roztopionym masłem.
  • Na koniec wstaw formę z zawartością do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 25-30 minut.
  • Przed podaniem na ciepłych bułeczkach rozprowadź ziołową glazurę. I to wszystko, smacznego.
  • Oszukane cynamonki przygotowaliśmy w formie o wymiarach: 23x26 cm.
  • Z wyżej podanych proporcji wyszło nam 8 rollsów.
Więcej wideo
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
To zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurkaTo zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurka
Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"
Wydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkęWydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkę
Obiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnikaObiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnika
Łączy w sobie 3 najlepsze smaki. Placek z Podkarpacia sprawdzi się na każdą okazj꣹czy w sobie 3 najlepsze smaki. Placek z Podkarpacia sprawdzi się na każdą okazję
Tę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitemTę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitem
Wybrane dla Ciebie
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy