Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
Cynamonki kojarzą ci się tylko i wyłącznie ze słodkim wydaniem? Postanowiliśmy to zmienić i wypełnić puszyste ciasto drożdżowe kremowym masłem na bazie chorizo. Co z tego wyszło? Obejrzyj nasze wideo, a wszystko stanie się jasne. Jedno jest pewne, to połączenie zrobi furorę w każdym domu. Lista składników na oszukane cynamonki w wytrawnym wydaniu czeka poniżej.
Składniki na zaczyn:
- 40 g mąki pszennej,
- 170 ml mleka.
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej - typ 550,
- 7 g drożdży instant,
- 30 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 1 szczypta soli,
- 60 g miękkiego masła.
Masło chorizo:
- 200 g chorizo,
- 100 g miękkiego masła, niesolonego,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka mąki.
Pozostałe składniki:
- 120 g żółtego sera,
- 30 g roztopionego masła.
Ziołowa glazura:
- 30 g roztopionego masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
O czym warto pamiętać:
- Pracując nad przepisem skorzystaj z metody tangzhong. W tym celu połącz w rondelku na palniku mąkę i mleko. Składniki energicznie mieszaj i podgrzewaj do chwili, aż otrzymasz gęstą pastę.
- Co daje ta metoda? Otóż dzięki niej, gotowe wypieki będą idealnie leciutkie i miękkie. Co więcej, zachowają świeżość na dłużej.
- Ciasto drożdżowe przygotuj przy pomocy robota kuchennego. Do przepisu wykorzystaj drożdże instant oraz masło w pokojowej temperaturze. Wcześniej przygotowany zaczyn możesz dodać tylko po całkowitym ostudzeniu.
- Dobrze wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 80 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Czas na masło chorizo. W pierwszej kolejności podsmaż na patelni drobno pokrojoną kiełbasę. Następnie przełóż ją na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po całkowitym ostygnięciu przełóż chorizo do malaksera i połącz z pozostałymi składnikami na gładką i jednolitą pastę.
- Wyrośnięte ciasto posyp delikatnie mąką i rozwałkuj na prostokąt. Następnie rozprowadź na nim masło chorizo i posyp całość startym na tarce żółtym serem.
- Zwiń powstałą konstrukcję w ciasny rulon i podziel na mniejsze kawałki. Możesz zrobić to przy pomocy sznurka wędliniarskiego lub bawełnianego. Dzięki tej metodzie zachowasz idealną formę rollsów.
- Gotowe elementy przełóż do formy, wzorkiem do góry. Następnie posmaruj każdy kawałek roztopionym masłem.
- Na koniec wstaw formę z zawartością do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 25-30 minut.
- Przed podaniem na ciepłych bułeczkach rozprowadź ziołową glazurę. I to wszystko, smacznego.
- Oszukane cynamonki przygotowaliśmy w formie o wymiarach: 23x26 cm.
- Z wyżej podanych proporcji wyszło nam 8 rollsów.