Dziś przychodzimy z przepisem na pyszny i zarazem oryginalny deser, którego nie możecie przegapić. Ślinka cieknie od samego patrzenia :)
Pyszności
Składniki:
2 szt. ciasto francuskie
1/4 szkl. masło roztopione
5 łyżeczek cynamon
1 szt. jajko
3/4 szkl. cukier
3 łyżki mąka
6 szt. jabłka
1/4 szkl. brązowy cukier
lody jako dodatek
polewa czekoladowa jako dodatek
Sposób przygotowania:
1. Na cieście francuskim rozprowadź roztopione masło. Następnie rozsyp na nim cynamon i zwiń w rulon. Podziel ciasto na małe kawałki.
2. Z powstałych kawałków utwórz spód przyszłej babeczki - jak na zdjęciu poniżej.
3. Rozsmaruj na kawałkach ciasta roztrzepane jajko. Odstaw formę na bok.
4. W misce połącz ze sobą biały cukier, mąkę, cynamon (łyżeczka) i jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
5. Przełóż powstały farsz do formy na muffinki. Na wierzchu ułóż krążki z ciasta francuskiego.
6. Rozsmaruj na wierzchu roztrzepane jajko. Posyp brązowym cukrem i zrób w każdej babeczce otwór. Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 30 minut.
7. Gotowy deser podawaj z lodami i polewą czekoladową.