Cynamonowe bułeczki pod chrupiącą kruszonką. Miękkie i przepyszne

Mięciutkie cynamonowe bułeczki z serkiem i chrupiącą kruszonką to jeden z ulubionych wypieków moich bliskich. Z łatwością przygotujesz je w swojej kuchni.

Cynamonowe bułeczki- PysznościCynamonowe bułeczki- Pyszności
Ewa

Drożdżowe, puszyste i słodkie - te proste bułeczki to mój sprawdzony przepis na słodki sukces. Ich aromat wypełnia cały dom i sprawia, że całej rodzinie natychmiastowo cieknie ślinka. To zdecydowanie wersja drożdżówki na bogato i na szybko, bo ich bazą są gotowe bułki maślane. W ich wnętrzu skrywa się proste nadzienie z serka śmietankowego, a całość pokryta jest pyszną kołderką z chrupiącej, cynamonowej kruszonki. W towarzystwie gorącej kawy lub szklanki mleka smakują po prostu wybornie. Zabieram je ze sobą do pracy na drugie śniadanie, o ile wcześniej nie znikną wszystkie z talerzyka.

Cynamonowe bułeczki z kruszonką

Składniki:

  • 4 bułki maślane
  • 135 g serka śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kruszonka

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

1. Bułeczki maślane dzielę na pół i smaruję serkiem śmietankowym. Wykorzystuję tutaj zarówno świeże, jak i czerstwe już pieczywo, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje.

2. Każdą z bułeczek dzielę na cztery części i przekładam do naczynia żaroodpornego.

Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności
Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności

3. W misce łączę jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Powstałą mieszanką zalewam kawałki bułek w naczyniu żaroodpornym.

Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności
Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności

4. Przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję cukier, cukier brązowy, sól, cynamon, miękkie masło oraz mąkę i dokładnie mieszam składniki przy pomocy rąk.

5. Powstałą kruszonkę rozprowadzam równomiernie na bułeczkach. Tak przygotowany deser wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 35-40 minut.

Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności
Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności

6. Upieczone mini bułeczki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kruszonka przyjemnie chrupie, a cynamonowy aromat pięknie wypełnia całe pomieszczenie.Smacznego!

Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności
Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis