Cynamonowe bułeczki pod chrupiącą kruszonką. Miękkie i przepyszne

Mięciutkie cynamonowe bułeczki z serkiem i chrupiącą kruszonką to jeden z ulubionych wypieków moich bliskich. Z łatwością przygotujesz je w swojej kuchni.

Cynamonowe bułeczki- PysznościCynamonowe bułeczki- Pyszności
Ewa

Drożdżowe, puszyste i słodkie - te proste bułeczki to mój sprawdzony przepis na słodki sukces. Ich aromat wypełnia cały dom i sprawia, że całej rodzinie natychmiastowo cieknie ślinka. To zdecydowanie wersja drożdżówki na bogato i na szybko, bo ich bazą są gotowe bułki maślane. W ich wnętrzu skrywa się proste nadzienie z serka śmietankowego, a całość pokryta jest pyszną kołderką z chrupiącej, cynamonowej kruszonki. W towarzystwie gorącej kawy lub szklanki mleka smakują po prostu wybornie. Zabieram je ze sobą do pracy na drugie śniadanie, o ile wcześniej nie znikną wszystkie z talerzyka.

Cynamonowe bułeczki z kruszonką

Składniki:

  • 4 bułki maślane
  • 135 g serka śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kruszonka

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

1. Bułeczki maślane dzielę na pół i smaruję serkiem śmietankowym. Wykorzystuję tutaj zarówno świeże, jak i czerstwe już pieczywo, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje.

2. Każdą z bułeczek dzielę na cztery części i przekładam do naczynia żaroodpornego.

Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności
Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności

3. W misce łączę jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Powstałą mieszanką zalewam kawałki bułek w naczyniu żaroodpornym.

Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności
Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności

4. Przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję cukier, cukier brązowy, sól, cynamon, miękkie masło oraz mąkę i dokładnie mieszam składniki przy pomocy rąk.

5. Powstałą kruszonkę rozprowadzam równomiernie na bułeczkach. Tak przygotowany deser wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 35-40 minut.

Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności
Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności

6. Upieczone mini bułeczki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kruszonka przyjemnie chrupie, a cynamonowy aromat pięknie wypełnia całe pomieszczenie.Smacznego!

Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności
Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇