Cynamonowe bułeczki pod chrupiącą kruszonką. Miękkie i przepyszne

Mięciutkie cynamonowe bułeczki z serkiem i chrupiącą kruszonką to jeden z ulubionych wypieków moich bliskich. Z łatwością przygotujesz je w swojej kuchni.

Cynamonowe bułeczki- PysznościCynamonowe bułeczki- Pyszności
Ewa

Drożdżowe, puszyste i słodkie - te proste bułeczki to mój sprawdzony przepis na słodki sukces. Ich aromat wypełnia cały dom i sprawia, że całej rodzinie natychmiastowo cieknie ślinka. To zdecydowanie wersja drożdżówki na bogato i na szybko, bo ich bazą są gotowe bułki maślane. W ich wnętrzu skrywa się proste nadzienie z serka śmietankowego, a całość pokryta jest pyszną kołderką z chrupiącej, cynamonowej kruszonki. W towarzystwie gorącej kawy lub szklanki mleka smakują po prostu wybornie. Zabieram je ze sobą do pracy na drugie śniadanie, o ile wcześniej nie znikną wszystkie z talerzyka.

Cynamonowe bułeczki z kruszonką

Składniki:

  • 4 bułki maślane
  • 135 g serka śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kruszonka

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

1. Bułeczki maślane dzielę na pół i smaruję serkiem śmietankowym. Wykorzystuję tutaj zarówno świeże, jak i czerstwe już pieczywo, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje.

2. Każdą z bułeczek dzielę na cztery części i przekładam do naczynia żaroodpornego.

Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności
Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności

3. W misce łączę jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Powstałą mieszanką zalewam kawałki bułek w naczyniu żaroodpornym.

Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności
Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności

4. Przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję cukier, cukier brązowy, sól, cynamon, miękkie masło oraz mąkę i dokładnie mieszam składniki przy pomocy rąk.

5. Powstałą kruszonkę rozprowadzam równomiernie na bułeczkach. Tak przygotowany deser wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 35-40 minut.

Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności
Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności

6. Upieczone mini bułeczki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kruszonka przyjemnie chrupie, a cynamonowy aromat pięknie wypełnia całe pomieszczenie.Smacznego!

Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności
Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy