Cynamonowe bułeczki pod chrupiącą kruszonką. Miękkie i przepyszne
Mięciutkie cynamonowe bułeczki z serkiem i chrupiącą kruszonką to jeden z ulubionych wypieków moich bliskich. Z łatwością przygotujesz je w swojej kuchni.
16.04.2023 | aktual.: 16.04.2023 12:02
Drożdżowe, puszyste i słodkie - te proste bułeczki to mój sprawdzony przepis na słodki sukces. Ich aromat wypełnia cały dom i sprawia, że całej rodzinie natychmiastowo cieknie ślinka. To zdecydowanie wersja drożdżówki na bogato i na szybko, bo ich bazą są gotowe bułki maślane. W ich wnętrzu skrywa się proste nadzienie z serka śmietankowego, a całość pokryta jest pyszną kołderką z chrupiącej, cynamonowej kruszonki. W towarzystwie gorącej kawy lub szklanki mleka smakują po prostu wybornie. Zabieram je ze sobą do pracy na drugie śniadanie, o ile wcześniej nie znikną wszystkie z talerzyka.
Cynamonowe bułeczki z kruszonką
Składniki:
- 4 bułki maślane
- 135 g serka śmietankowego
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Kruszonka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania:
1. Bułeczki maślane dzielę na pół i smaruję serkiem śmietankowym. Wykorzystuję tutaj zarówno świeże, jak i czerstwe już pieczywo, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje.
2. Każdą z bułeczek dzielę na cztery części i przekładam do naczynia żaroodpornego.
3. W misce łączę jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Powstałą mieszanką zalewam kawałki bułek w naczyniu żaroodpornym.
4. Przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję cukier, cukier brązowy, sól, cynamon, miękkie masło oraz mąkę i dokładnie mieszam składniki przy pomocy rąk.