Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny chlebek na słodko. Znajdziecie w nim cynamonową mieszankę, której nie da się odmówić.
Pyszności
Składniki:
Cynamonowy miks
90 g masło miękkie
3/4 szkl. brązowy cukier
1,5 łyżeczki cynamon
Polewa
3 łyżki masło miękkie
1 szkl. cukier puder
3 łyżki mleko
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Ciasto drożdżowe
4 łyżki masło
300 ml mleko
1 łyżka drożdże suche
4 szkl. mąka
1/3 szkl. cukier
2 szt. jajka
1 szczypta sól
Sposób przygotowania:
1. W rondelku połącz ze sobą masło i mleko. Mieszanka nie może się zagotować. Następnie odstaw na chwilę i dodaj droższe.
2. W misce połącz suche składniki: mąkę, cukier oraz sól.
3. Po czym zacznij dodawać mleczną mieszankę i jajka. Mieszaj do chwili uzyskania jednolitego ciasta. Następnie przykryj folią i odstaw na 45 minut.
4. W małej misce połącz miękkie masło, cukier brązowy oraz cynamon.
5. Mieszankę ułóż na rozwałkowanym cieście. Po czym zwiń w kwadrat i ponownie rozwałkuj. Podziel ciasto na wąskie paski i zwiń jak spirale.
6. Ułóż kawałki w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
7. Zwiń w rulon przy pomocy folii spożywczej i odstaw na chwilę. W międzyczasie przygotuj polewę, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier puder, mleko oraz ekstrakt waniliowy.