PrzepisDeseryCytrynowa tarta

Cytrynowa tarta

Cytrynowa tarta
Pyszności

13.11.2017 17:00, aktual.: 11.05.2019 20:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uwielbiacie tarty? Jeśli tak, nie możecie przegapić tego przepisu. Ślinka cieknie na sam widok!

Składniki:

Masa cytrynowa

  1. 310 ml woda
  2. 125 ml sok z cytryny
  3. 75 g mąka kukurydziana
  4. 210 g brązowy cukier
  5. 60 g masło
  6. 3 szt. żółtka
  7. 1/4 szkl. skórka z cytryny

Ciasto na tartę

  1. 225 g mąka
  2. 1 szt. żółtko
  3. 140 g masło miękkie

Bezowa warstwa

  1. 4 szt. białka
  2. 100 g cukier
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę, żółtko i masło (miękkie). Z 3 składników stwórz ciastko.

Obraz

2. Rozprowadź powstały produkt w formie na tartę, następnie włóż do rozgrzanego piekarnika (200°Celsjusza) na 10 minut.

Obraz

3. W garnku na palniku połącz ze sobą wodę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i brązowy cukier.

Obraz

4. Następnie dodaj masło, żółtka i skórkę z cytryny.

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj bezową warstwę. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to ubić białka i stopniowo dodawać do nich cukier.

Obraz

6. Kiedy tarta ostygnie rozprowadź na niej przygotowaną masę.

Obraz

7. Rozprowadź bezową masę na wierzchu. Ponownie włóż tartę do piekarnika (190°Celsjusza) na 5 minut.

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także