Niezwykła odmiana jabłek, które wyglądają jak z bajki. Ich cena zwala z nóg

Polska jabłkami stoi! Na straganach, ryneczkach i w sklepach możesz przebierać w różnych gatunkach i rodzajach. Czarnych jabłek jednak jeszcze nie widziałeś.

Obrazek
Ewa

Rosną tylko w jednym miejscu


Jabłka Black Diamond to rzadka odmiana z rodziny jabłek Hua Niu (znanych również jako Chinese Red Delicious). Chociaż nazwa wskazuje już na kolor, to w rzeczywistości skórka tych owoców jest ciemnofioletowa. Wosk, który naturalnie pokrywa skórkę, dodaje niesamowitego blasku, stąd wzięła się nazwa "Czarne Diamenty".

Obrazek

Niesamowity kolor zawdzięczają regionowi, w którym możesz je znaleźć. Jabłonki rosną w Nyingchi, małym mieście w górach Tybetu, gdzie w ciągu dnia otrzymują dużo światła ultrafioletowego. W nocy zaś następuje gwałtowny spadek temperatury, co dodatkowo sprzyja powstawaniu ciemnej skórki. Miąższ w środku wygląda jak w każdym innym jabłku.

Obrazek

Wyhodowanie ich jest niezwykle trudne

Chociaż hodowla jest bardzo trudna, to ostatecznie nawet 70% zbiorów nie trafia na rynek. Uzyskanie pierwszych owoców zajmuje około 7 lat, a może i tak zakończyć się niepowodzeniem, stąd bardzo mało sadowników podejmuje się tego wyzwania.

Obrazek

Cena jest dość wygórowana

Za 6 sztuk takich jabłek musisz zapłacić ponad 70 zł! Zbadana zawartość minerałów i składników odżywczych w czarnych jabłkach i porównano z klasycznymi odmianami. Wniosek? Nie różnią się pod tym względem ich zawartością. Cenę podbija jedynie ich niska dostępność i wyjątkowy wygląd.
Chyba nie warto przepłacać ;)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie