PrzepisCzarny las - pyszne ciasto naszego dzieciństwa

Czarny las - pyszne ciasto naszego dzieciństwa

Czarny las - pyszne ciasto naszego dzieciństwa
Pyszności

26.06.2019 12:00, aktual.: 31.10.2019 13:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czarny las to kultowe ciasto naszego dzieciństwa, na które zawsze mieliśmy ochotę. Po prostu idealna kombinacja w wykonaniu babci!

Składniki:

Biszkopt

  1. 5 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  2. 1 szczypta sól
  3. 40 g masło roztopione
  4. 1/2 szkl. mąka pszenna
  5. 6 łyżek kakao
  6. 1 szkl. cukier

Masa czekoladowa

  1. 200 g czekolada gorzka roztopiona
  2. 6 łyżek cukier puder
  3. 500 ml śmietanka 30%
  4. 300 g ser mascaropone

Pozostałe składniki

  1. 1 słoik wiśnie w syropie

Masa śmietankowa

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 400 g ser mascarpone
  3. 6 łyżek cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier i stopniowo żółtka. Przy pomocy szpatułki dodaj mąkę, kakao i roztopione masło.

Obraz

2. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj masę, którą przełożysz ciasto. W tym celu połącz ze sobą: śmietankę 30%, ser mascarpone, cukier puder oraz roztopioną gorzką czekoladę (ostudzoną).

Obraz

4. Podziel ostudzony biszkopt na dwie części. Następnie umieść pierwszą warstwę czekoladowej masy i wiśnie w syropie. Dodaj drugą warstwę masy i biszkopt. Wstaw do lodówki.

Obraz

5. I na koniec ostatnia masa ze śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Umieść na wierzchu i ułóż dookoła wisienki. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także