Czarny las - pyszne ciasto naszego dzieciństwa

Czarny las to kultowe ciasto naszego dzieciństwa, na które zawsze mieliśmy ochotę. Po prostu idealna kombinacja w wykonaniu babci!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Biszkopt

  1. 5 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  2. 1 szczypta sól
  3. 40 g masło roztopione
  4. 1/2 szkl. mąka pszenna
  5. 6 łyżek kakao
  6. 1 szkl. cukier

Masa czekoladowa

  1. 200 g czekolada gorzka roztopiona
  2. 6 łyżek cukier puder
  3. 500 ml śmietanka 30%
  4. 300 g ser mascaropone

Pozostałe składniki

  1. 1 słoik wiśnie w syropie

Masa śmietankowa

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 400 g ser mascarpone
  3. 6 łyżek cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier i stopniowo żółtka. Przy pomocy szpatułki dodaj mąkę, kakao i roztopione masło.

Obrazek

2. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj masę, którą przełożysz ciasto. W tym celu połącz ze sobą: śmietankę 30%, ser mascarpone, cukier puder oraz roztopioną gorzką czekoladę (ostudzoną).

Obrazek

4. Podziel ostudzony biszkopt na dwie części. Następnie umieść pierwszą warstwę czekoladowej masy i wiśnie w syropie. Dodaj drugą warstwę masy i biszkopt. Wstaw do lodówki.

Obrazek

5. I na koniec ostatnia masa ze śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Umieść na wierzchu i ułóż dookoła wisienki. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę