Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. U naszego sąsiada to prawdziwy hit
Chyba każdy lubi pierogi. Niezależnie, czy ruskie, czy z mięsem, czy może z kapustą i grzybami, to zawsze stanowią wyjątkowy przysmak kuchni polskiej. Z pewnością i ty lubisz je spożywać. A co powiesz na nieco inną wersję tego popularnego dania? Zobacz przepis na czebureki ukraińskie, które u naszego sąsiada są prawdziwym hitem.
17.01.2023 15:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czebureki ukraińskie - w czym tkwi ich wyjątkowość?
Na samym wstępie, warto podkreślić, że nie są to typowe pierogi, które dobrze znamy. Przygotowuje się je z przaśnego ciasta, a najczęściej podaje z mięsnym nadzieniem. Są popularnym daniem, nie tylko w Ukrainie, ale i w kuchni tureckiej czy wśród mongolskich ludów. Wszystko wydaje się bardzo skomplikowane, jednak ich przygotowanie jest naprawdę proste. W odróżnieniu od pierogów, które dobrze znamy, czebureki ukraińskie smaży na głębokim tłuszczu. Smak tego dania, na pewno zachwyci ciebie, jak i twoich domowników.
Jak przygotować czebureki ukraińskie?
Można je wykonać w różnych rozmiarach. Niezależnie od wielkości, zawsze smakują wyjątkowo. A wszystko to jest spowodowane ciastem i pysznym, mięsnym nadzieniem. Jeśli chcesz wypróbować ten przepis w swoim domu, to nie czekaj dłużej.
Składniki na ciasto:
- 250 ml gorącej wody
- 500 g mąki tortowej
- łyżeczka octu
- żółtko
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 2 cebule
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- świeża natka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- szczypta słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- odrobina majeranku.
Sposób przygotowania:
Jeśli zdecydowałeś się na czebureki ukraińskie, to najlepiej jest rozpocząć od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pietruszkę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko umieść w większej misce. Dodaj mięso mielone i przypraw je solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Na samym końcu dodaj śmietanę. Wszystko dokładnie wyrób, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Teraz kolej na wyrobienie podstawy naszego dania, czyli ciasta.
Do większej miski przesiej mąkę, dodaj ocet, żółtko, gorącą wodę i przypraw solą. Stopniowo wyrabiaj, powoli dodając olej. Masa po wyrobieniu powinna być sprężysta i miękka. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20 minut. Podziel ciasto na 20 równych części. Stolnicę posyp mąką, ułóż na niej kilka kawałków ciasta i następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Na każdym z nich ułóż odrobinę farszu, pozostawiając czyste brzegi. Złóż placek na pół i zalep brzegi, podobnie jak w przypadku pierogów. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż czebureki z obu stron, na złoty kolor. Smacznego!
Zobacz również na naszym kanale YouTube przepis na muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami: