Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. U naszego sąsiada to prawdziwy hit

Chyba każdy lubi pierogi. Niezależnie, czy ruskie, czy z mięsem, czy może z kapustą i grzybami, to zawsze stanowią wyjątkowy przysmak kuchni polskiej. Z pewnością i ty lubisz je spożywać. A co powiesz na nieco inną wersję tego popularnego dania? Zobacz przepis na czebureki ukraińskie, które u naszego sąsiada są prawdziwym hitem.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Czebureki ukraińskie - w czym tkwi ich wyjątkowość?

Na samym wstępie, warto podkreślić, że nie są to typowe pierogi, które dobrze znamy. Przygotowuje się je z przaśnego ciasta, a najczęściej podaje z mięsnym nadzieniem. Są popularnym daniem, nie tylko w Ukrainie, ale i w kuchni tureckiej czy wśród mongolskich ludów. Wszystko wydaje się bardzo skomplikowane, jednak ich przygotowanie jest naprawdę proste. W odróżnieniu od pierogów, które dobrze znamy, czebureki ukraińskie smaży na głębokim tłuszczu. Smak tego dania, na pewno zachwyci ciebie, jak i twoich domowników.

Obrazek
Pyszności - fot. Adobe Stock

Jak przygotować czebureki ukraińskie?

Można je wykonać w różnych rozmiarach. Niezależnie od wielkości, zawsze smakują wyjątkowo. A wszystko to jest spowodowane ciastem i pysznym, mięsnym nadzieniem. Jeśli chcesz wypróbować ten przepis w swoim domu, to nie czekaj dłużej.

Składniki na ciasto:

  • 250 ml gorącej wody
  • 500 g mąki tortowej
  • łyżeczka octu
  • żółtko
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • świeża natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • odrobina majeranku.

Sposób przygotowania:

Jeśli zdecydowałeś się na czebureki ukraińskie, to najlepiej jest rozpocząć od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pietruszkę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko umieść w większej misce. Dodaj mięso mielone i przypraw je solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Na samym końcu dodaj śmietanę. Wszystko dokładnie wyrób, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Teraz kolej na wyrobienie podstawy naszego dania, czyli ciasta.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Do większej miski przesiej mąkę, dodaj ocet, żółtko, gorącą wodę i przypraw solą. Stopniowo wyrabiaj, powoli dodając olej. Masa po wyrobieniu powinna być sprężysta i miękka. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20 minut. Podziel ciasto na 20 równych części. Stolnicę posyp mąką, ułóż na niej kilka kawałków ciasta i następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Na każdym z nich ułóż odrobinę farszu, pozostawiając czyste brzegi. Złóż placek na pół i zalep brzegi, podobnie jak w przypadku pierogów. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż czebureki z obu stron, na złoty kolor. Smacznego!

Zobacz również na naszym kanale YouTube przepis na muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami:

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato