Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. U naszego sąsiada to prawdziwy hit

Chyba każdy lubi pierogi. Niezależnie, czy ruskie, czy z mięsem, czy może z kapustą i grzybami, to zawsze stanowią wyjątkowy przysmak kuchni polskiej. Z pewnością i ty lubisz je spożywać. A co powiesz na nieco inną wersję tego popularnego dania? Zobacz przepis na czebureki ukraińskie, które u naszego sąsiada są prawdziwym hitem.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Czebureki ukraińskie - w czym tkwi ich wyjątkowość?

Na samym wstępie, warto podkreślić, że nie są to typowe pierogi, które dobrze znamy. Przygotowuje się je z przaśnego ciasta, a najczęściej podaje z mięsnym nadzieniem. Są popularnym daniem, nie tylko w Ukrainie, ale i w kuchni tureckiej czy wśród mongolskich ludów. Wszystko wydaje się bardzo skomplikowane, jednak ich przygotowanie jest naprawdę proste. W odróżnieniu od pierogów, które dobrze znamy, czebureki ukraińskie smaży na głębokim tłuszczu. Smak tego dania, na pewno zachwyci ciebie, jak i twoich domowników.

Obrazek
Pyszności - fot. Adobe Stock

Jak przygotować czebureki ukraińskie?

Można je wykonać w różnych rozmiarach. Niezależnie od wielkości, zawsze smakują wyjątkowo. A wszystko to jest spowodowane ciastem i pysznym, mięsnym nadzieniem. Jeśli chcesz wypróbować ten przepis w swoim domu, to nie czekaj dłużej.

Składniki na ciasto:

  • 250 ml gorącej wody
  • 500 g mąki tortowej
  • łyżeczka octu
  • żółtko
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • świeża natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • odrobina majeranku.

Sposób przygotowania:

Jeśli zdecydowałeś się na czebureki ukraińskie, to najlepiej jest rozpocząć od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pietruszkę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko umieść w większej misce. Dodaj mięso mielone i przypraw je solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Na samym końcu dodaj śmietanę. Wszystko dokładnie wyrób, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Teraz kolej na wyrobienie podstawy naszego dania, czyli ciasta.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Do większej miski przesiej mąkę, dodaj ocet, żółtko, gorącą wodę i przypraw solą. Stopniowo wyrabiaj, powoli dodając olej. Masa po wyrobieniu powinna być sprężysta i miękka. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20 minut. Podziel ciasto na 20 równych części. Stolnicę posyp mąką, ułóż na niej kilka kawałków ciasta i następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Na każdym z nich ułóż odrobinę farszu, pozostawiając czyste brzegi. Złóż placek na pół i zalep brzegi, podobnie jak w przypadku pierogów. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż czebureki z obu stron, na złoty kolor. Smacznego!

Zobacz również na naszym kanale YouTube przepis na muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami:

Wybrane dla Ciebie
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇