Oto 12 produktów, których nie powinno trzymać się w lodówce. Chłód im wcale nie służy

Każdy z nas codziennie korzysta wiele razy z lodówki, ale jak się okazuje, nie zawsze robimy to w prawidłowy sposób. Jest wiele produktów, których lepiej nie przechowywać w lodówce, ale nawet nie jesteśmy tego świadomi.

Obrazek
Frania

Poniżej znajdziesz listę produktów, których lepiej nie trzymać w lodówce. Ta widza z pewnością się przyda nie jeden raz.

#1 Banany

Obrazek

Lodówka nie jest odpowiednim miejscem m.in. dla bananów. Niska temperatura spowalnia ich proces dojrzewania. Banany najlepiej trzymać na kuchennym blacie.

#2 Papryki

Obrazek

Niska temperatura w lodówce przyśpiesza proces psucia m.in. papryki. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym i suchym miejscu.

#3 Chleb

Obrazek

Wiele osób w lodówce przechowuje również chleb. Zapominają jednak, że w konsekwencji pieczywo wysycha dużo szybciej, a co za tym idzie, skraca się jego okres przydatności.

#4 Ogórki

Obrazek

W lodówce znacznie szybciej zacznie się psuć także ogórek. Jego miejsce to kuchenny blat, w koszyku lub misce na warzywa.

#5 Miód

Obrazek

Odpowiednia temperatura dla miodu to 10-15°Celsjusza. W lodówce miód się skrystalizuje, a co za tym idzie, zmieni stan z ciekłego na stały.

#6 Cytrusy

Obrazek

Zimno nie służy również cytrusom. W lodówce znacznie szybciej stracą swój aromat i smak. Co więcej, mogą znacznie szybciej zacząć się psuć.

#7 Oleje

Obrazek

Na tego typu produkty chłód również działa niekorzystnie. Należy przechowywać je w temperaturze pokojowej, w zaciemnionym miejscu.

#8 Cebula

Obrazek

Wilgotność występująca w lodówce ma również niekorzystny wpływ na cebulę. W ten sposób straci ona smak i będzie nieprzydatna.

#9 Masło orzechowe

Obrazek

To kolejny produkt, który lepiej przechowywać z dala od lodówki.

#10 Ziemniaki

Obrazek

Chłodna temperatura nie wpływa korzystnie również na ziemniaki, psując ich smak. Najlepiej przechowywać je w worku lub torbie w zaciemnionym miejscu.

#11 Pomidory

Obrazek

Najlepsza temperatura dla pomidorów do ok. 10°Celsjusza. Przechowując je w lodówce, musimy liczyć się z tym, że stracą swój aromat, a co się z tym wiąże, staną się niesmaczne. Poza tym na ich skórce mogą zacząć pojawiać się przebarwienia.

#12 Arbuz

Obrazek

Arbuz to ostatni produkt na naszej liście. I choć mogłoby się wydawać, że lodówka to najlepsze miejsce dla tego owocu, w rzeczywistości nie jest to prawda.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat