Oto 12 produktów, których nie powinno trzymać się w lodówce. Chłód im wcale nie służy
04.01.2018 12:09, aktual.: 13.06.2018 15:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Każdy z nas codziennie korzysta wiele razy z lodówki, ale jak się okazuje, nie zawsze robimy to w prawidłowy sposób. Jest wiele produktów, których lepiej nie przechowywać w lodówce, ale nawet nie jesteśmy tego świadomi.
Poniżej znajdziesz listę produktów, których lepiej nie trzymać w lodówce. Ta widza z pewnością się przyda nie jeden raz.
#1 Banany
Lodówka nie jest odpowiednim miejscem m.in. dla bananów. Niska temperatura spowalnia ich proces dojrzewania. Banany najlepiej trzymać na kuchennym blacie.
#2 Papryki
Niska temperatura w lodówce przyśpiesza proces psucia m.in. papryki. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym i suchym miejscu.
#3 Chleb
Wiele osób w lodówce przechowuje również chleb. Zapominają jednak, że w konsekwencji pieczywo wysycha dużo szybciej, a co za tym idzie, skraca się jego okres przydatności.
#4 Ogórki
W lodówce znacznie szybciej zacznie się psuć także ogórek. Jego miejsce to kuchenny blat, w koszyku lub misce na warzywa.
#5 Miód
Odpowiednia temperatura dla miodu to 10-15°Celsjusza. W lodówce miód się skrystalizuje, a co za tym idzie, zmieni stan z ciekłego na stały.
#6 Cytrusy
Zimno nie służy również cytrusom. W lodówce znacznie szybciej stracą swój aromat i smak. Co więcej, mogą znacznie szybciej zacząć się psuć.
#7 Oleje
Na tego typu produkty chłód również działa niekorzystnie. Należy przechowywać je w temperaturze pokojowej, w zaciemnionym miejscu.
#8 Cebula
Wilgotność występująca w lodówce ma również niekorzystny wpływ na cebulę. W ten sposób straci ona smak i będzie nieprzydatna.
#9 Masło orzechowe
To kolejny produkt, który lepiej przechowywać z dala od lodówki.
#10 Ziemniaki
Chłodna temperatura nie wpływa korzystnie również na ziemniaki, psując ich smak. Najlepiej przechowywać je w worku lub torbie w zaciemnionym miejscu.
#11 Pomidory
Najlepsza temperatura dla pomidorów do ok. 10°Celsjusza. Przechowując je w lodówce, musimy liczyć się z tym, że stracą swój aromat, a co się z tym wiąże, staną się niesmaczne. Poza tym na ich skórce mogą zacząć pojawiać się przebarwienia.
#12 Arbuz
Arbuz to ostatni produkt na naszej liście. I choć mogłoby się wydawać, że lodówka to najlepsze miejsce dla tego owocu, w rzeczywistości nie jest to prawda.