Oto 12 produktów, których nie powinno trzymać się w lodówce. Chłód im wcale nie służy

Każdy z nas codziennie korzysta wiele razy z lodówki, ale jak się okazuje, nie zawsze robimy to w prawidłowy sposób. Jest wiele produktów, których lepiej nie przechowywać w lodówce, ale nawet nie jesteśmy tego świadomi.

Obrazek
Frania
SKOMENTUJ

Poniżej znajdziesz listę produktów, których lepiej nie trzymać w lodówce. Ta widza z pewnością się przyda nie jeden raz.

#1 Banany

Obrazek

Lodówka nie jest odpowiednim miejscem m.in. dla bananów. Niska temperatura spowalnia ich proces dojrzewania. Banany najlepiej trzymać na kuchennym blacie.

#2 Papryki

Obrazek

Niska temperatura w lodówce przyśpiesza proces psucia m.in. papryki. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym i suchym miejscu.

#3 Chleb

Obrazek

Wiele osób w lodówce przechowuje również chleb. Zapominają jednak, że w konsekwencji pieczywo wysycha dużo szybciej, a co za tym idzie, skraca się jego okres przydatności.

#4 Ogórki

Obrazek

W lodówce znacznie szybciej zacznie się psuć także ogórek. Jego miejsce to kuchenny blat, w koszyku lub misce na warzywa.

#5 Miód

Obrazek

Odpowiednia temperatura dla miodu to 10-15°Celsjusza. W lodówce miód się skrystalizuje, a co za tym idzie, zmieni stan z ciekłego na stały.

#6 Cytrusy

Obrazek

Zimno nie służy również cytrusom. W lodówce znacznie szybciej stracą swój aromat i smak. Co więcej, mogą znacznie szybciej zacząć się psuć.

#7 Oleje

Obrazek

Na tego typu produkty chłód również działa niekorzystnie. Należy przechowywać je w temperaturze pokojowej, w zaciemnionym miejscu.

#8 Cebula

Obrazek

Wilgotność występująca w lodówce ma również niekorzystny wpływ na cebulę. W ten sposób straci ona smak i będzie nieprzydatna.

#9 Masło orzechowe

Obrazek

To kolejny produkt, który lepiej przechowywać z dala od lodówki.

#10 Ziemniaki

Obrazek

Chłodna temperatura nie wpływa korzystnie również na ziemniaki, psując ich smak. Najlepiej przechowywać je w worku lub torbie w zaciemnionym miejscu.

#11 Pomidory

Obrazek

Najlepsza temperatura dla pomidorów do ok. 10°Celsjusza. Przechowując je w lodówce, musimy liczyć się z tym, że stracą swój aromat, a co się z tym wiąże, staną się niesmaczne. Poza tym na ich skórce mogą zacząć pojawiać się przebarwienia.

#12 Arbuz

Obrazek

Arbuz to ostatni produkt na naszej liście. I choć mogłoby się wydawać, że lodówka to najlepsze miejsce dla tego owocu, w rzeczywistości nie jest to prawda.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach