WAŻNE
TERAZ

Wiceminister finansów zrezygnował ze stanowiska

Pyszne czekoladki lodowe - idealny deser podczas letnich dni. Koniecznie musisz ich spróbować!

Lody to przepyszny deser, który uwielbiamy chyba wszyscy. Okazuje się jednak, że Polacy zjadają rocznie mniej lodów niż np. mieszkańcy Szwecji czy USA. Spowodowane jest to pewnie tym, iż myślimy że lody to bomba kaloryczna. Lody jednak mają znacznie mniej kalorii niż batonik czy wafelek.

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Dzisiaj chciałabym zaproponować ci dwa w jednym, czyli czekoladki lodowe. Może to i odrobina szaleństwa, ale trochę szaleństwa przecież jeszcze nikomu nie zaszkodziło!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 pudełko lody dowolny smak
  2. 3 tabliczki czekolada mleczna
  3. 115 g olej kokosowy
  4. 75 g płatki ryżowe
  5. papier do pieczenia
  6. blaszka
Sposób przygotowania:
1. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a następnie włóż na nią lody. Ugładź je za pomocą łyżki.
2. Następnie przykryj lody papierem do pieczenia i dociśnij je, aby były gładkie i równomierne. Włóż zamrażarki na całą noc.
3. Następnego dnia wyciągnij lody z zamrażarki i wyjmij je z blaszki. Odklej papier do pieczenia i pokrój lody w kostkę. Następnie włóż ponownie do zamrażarki.
4. Do miseczki włóż czekoladę połamaną w kostki i olej kokosowy. Włóż do mikrofali na 1-2 minuty.
5. Po 1-2 minutach wyjmij miseczkę z mikrofali i dodaj do niej płatki ryżowe. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia.
6. Kiedy polewa będzie miała temperaturę pokojową, wyjmij lody z zamrażarki.
7. Każdy kawałek lodów namocz w tej polewie, po czym przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
8. Po godzinie wyjmij gotowy deser z zamrażarki.
9. I gotowe. Prawda, że wygląda przepysznie?

Wybrane dla Ciebie

W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować
Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować