Pyszną chałkę postanowiłam nieco podkręcić i połączyłam ją z najlepszym kremem czekoladowym kremem na świecie! Pychotka ?
Pyszności
24.10.2018 | aktual.: 30.10.2019 19:53
Składniki:
Przepis na czekoladowy krem
50 g masło
1 szczypta sól
1/4 szkl. woda
170 g gorzka czekolada posiekana drobno
200 g biały cukier
25 g kakao
5 łyżek śmietanka 30%
Przepis na chałkę
3 szkl. mąka
60 g cukier
1 łyżeczka drożdże suszone
2/3 szkl. mleko ciepłe
60 g masło roztopione
2 szt. żółtka
1 szczypta sól
Sposób przygotowania:
1. W mikserze połącz ze sobą mąkę, cukier oraz suche drożdże.
2. Następnie zmień końcówkę miksera i dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, żółtka i sól. Kiedy uformuje się ciasto, przełóż je do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
3. Po godzinie dobrze rozwałkuj ciasto. Następnie nałóż czekoladowy krem. Aby go przygotować, połącz ze sobą na palniku cukier, kakao, wodę i śmietankę. Po 5 minutach zdejmij garnek z palnika i dodaj czekoladę, masło i sól.
4. Ciasto zwiń w rulon.
5. Ciasto natnij w połowie. Następnie wykręć jak na zdjęciu poniżej.
6. Przełóż do formy i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).