Maryla Rodowicz pokazała jak robi najlepsze ciasto czekoladowe świata. Receptura jest bajecznie prosta

Czy Maryla Rodowicz wystąpi na tegorocznym Sylwestrze Marzeń w Zakopanem? Tego nie możemy być do końca pewni. Natomiast pewne jest to, że ciasto Maryli Rodowicz w wydaniu czekoladowym, to słodki deser, który pokochasz. Jak je przygotować?

ObrazekCiasto Maryli Rodowicz - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=PYD0zGwKh-Q i https://www.youtube.com/watch?v=OiO9sHAqUb8
Karol Wiak

Ciasto Maryli Rodowicz - niezwykle lekkie i smaczne ciasto

Wszyscy dobrze znamy Marylę Rodowicz z tych największych przebojów. Okazuje się, że nie tylko na scenach i w salach nagrań tworzy te wyjątkowe hity. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć również ciasto Maryli Rodowicz, na które swoją recepturę zaprezentowała już jakiś czas temu w telewizji. Najważniejsze jest to, że ten słodki przysmak wykonasz w parę chwil, bez żadnych skomplikowanych czynności. Jest szansa, że ze wszystkim wyrobisz się w przeciągu godziny.

Obrazek
Ciasto czekoladowe - Pyszności

Jakie są najważniejsze atuty tego ciasta? Jest lekkie, smaczne i idealnie sprawdzi się w połączeniu z kawą lub herbatą. Najlepiej będzie, gdy przekonacie się sami.

Jak przygotować ciasto Maryli Rodowicz?

Receptura jest banalna. I co ważne, nie będzie potrzebować tu żadnych skomplikowanych składników. Są one łatwo dostępne w każdym sklepie.

Składniki:

           
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kostka margaryny do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 6 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Ciasto przygotujesz w przysłowiowe parę chwil. Rozpoczynamy od wymieszania cukru i kakao, które następnie dodajemy do rozpuszczonej w wodzie margaryny. Przelewamy to do rondla i gotujemy przez 3 minuty. Odlewamy pół szklanki masy, a resztę studzimy. Gdy będzie ona odpowiednio przestudzona, to dodajemy do niej 5 żółtek, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko dobrze miksujemy. Robimy to do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza.

Ciasto - Pyszności
Ciasto - Pyszności

Kolejny krok tu ubicie białek na pianę, którą następnie dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut. Gdy ciasto Maryli Rodowicz ostygnie, to polewamy je polewą i posypujemy migdałami.

A co powiesz na ciasto kawowe z biszkoptami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy