Maryla Rodowicz pokazała jak robi najlepsze ciasto czekoladowe świata. Receptura jest bajecznie prosta

Czy Maryla Rodowicz wystąpi na tegorocznym Sylwestrze Marzeń w Zakopanem? Tego nie możemy być do końca pewni. Natomiast pewne jest to, że ciasto Maryli Rodowicz w wydaniu czekoladowym, to słodki deser, który pokochasz. Jak je przygotować?

ObrazekCiasto Maryli Rodowicz - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=PYD0zGwKh-Q i https://www.youtube.com/watch?v=OiO9sHAqUb8
Karol Wiak

Ciasto Maryli Rodowicz - niezwykle lekkie i smaczne ciasto

Wszyscy dobrze znamy Marylę Rodowicz z tych największych przebojów. Okazuje się, że nie tylko na scenach i w salach nagrań tworzy te wyjątkowe hity. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć również ciasto Maryli Rodowicz, na które swoją recepturę zaprezentowała już jakiś czas temu w telewizji. Najważniejsze jest to, że ten słodki przysmak wykonasz w parę chwil, bez żadnych skomplikowanych czynności. Jest szansa, że ze wszystkim wyrobisz się w przeciągu godziny.

Obrazek
Ciasto czekoladowe - Pyszności

Jakie są najważniejsze atuty tego ciasta? Jest lekkie, smaczne i idealnie sprawdzi się w połączeniu z kawą lub herbatą. Najlepiej będzie, gdy przekonacie się sami.

Jak przygotować ciasto Maryli Rodowicz?

Receptura jest banalna. I co ważne, nie będzie potrzebować tu żadnych skomplikowanych składników. Są one łatwo dostępne w każdym sklepie.

Składniki:

           
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kostka margaryny do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 6 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Ciasto przygotujesz w przysłowiowe parę chwil. Rozpoczynamy od wymieszania cukru i kakao, które następnie dodajemy do rozpuszczonej w wodzie margaryny. Przelewamy to do rondla i gotujemy przez 3 minuty. Odlewamy pół szklanki masy, a resztę studzimy. Gdy będzie ona odpowiednio przestudzona, to dodajemy do niej 5 żółtek, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko dobrze miksujemy. Robimy to do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza.

Ciasto - Pyszności
Ciasto - Pyszności

Kolejny krok tu ubicie białek na pianę, którą następnie dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut. Gdy ciasto Maryli Rodowicz ostygnie, to polewamy je polewą i posypujemy migdałami.

A co powiesz na ciasto kawowe z biszkoptami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy