Maryla Rodowicz pokazała jak robi najlepsze ciasto czekoladowe świata. Receptura jest bajecznie prosta
Czy Maryla Rodowicz wystąpi na tegorocznym Sylwestrze Marzeń w Zakopanem? Tego nie możemy być do końca pewni. Natomiast pewne jest to, że ciasto Maryli Rodowicz w wydaniu czekoladowym, to słodki deser, który pokochasz. Jak je przygotować?
12.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:19
Ciasto Maryli Rodowicz - niezwykle lekkie i smaczne ciasto
Wszyscy dobrze znamy Marylę Rodowicz z tych największych przebojów. Okazuje się, że nie tylko na scenach i w salach nagrań tworzy te wyjątkowe hity. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć również ciasto Maryli Rodowicz, na które swoją recepturę zaprezentowała już jakiś czas temu w telewizji. Najważniejsze jest to, że ten słodki przysmak wykonasz w parę chwil, bez żadnych skomplikowanych czynności. Jest szansa, że ze wszystkim wyrobisz się w przeciągu godziny.
Jakie są najważniejsze atuty tego ciasta? Jest lekkie, smaczne i idealnie sprawdzi się w połączeniu z kawą lub herbatą. Najlepiej będzie, gdy przekonacie się sami.
Jak przygotować ciasto Maryli Rodowicz?
Receptura jest banalna. I co ważne, nie będzie potrzebować tu żadnych skomplikowanych składników. Są one łatwo dostępne w każdym sklepie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- kostka margaryny do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 6 łyżek wody
Sposób przygotowania:
Ciasto przygotujesz w przysłowiowe parę chwil. Rozpoczynamy od wymieszania cukru i kakao, które następnie dodajemy do rozpuszczonej w wodzie margaryny. Przelewamy to do rondla i gotujemy przez 3 minuty. Odlewamy pół szklanki masy, a resztę studzimy. Gdy będzie ona odpowiednio przestudzona, to dodajemy do niej 5 żółtek, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko dobrze miksujemy. Robimy to do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza.
Kolejny krok tu ubicie białek na pianę, którą następnie dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut. Gdy ciasto Maryli Rodowicz ostygnie, to polewamy je polewą i posypujemy migdałami.
A co powiesz na ciasto kawowe z biszkoptami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: