Czekoladowy sernik

Sernikowo się dziś u nas zrobiło i to z dodatkiem czekolady i kawy! Takiemu połączeniu nie da się odmówić ??

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Spód na ciasto

  1. 2 opakowania ciastka Oreo pokruszone
  2. 1/4 szkl. masło roztopione
  3. 1 łyżeczka kawa rozpuszczalna

Masa sernikowa

  1. 3/4 szkl. biały cukier
  2. 700 g serek śmietankowy
  3. 2 łyżeczki kawa rozpuszczalna
  4. 400 g czekolada gorzka
  5. 1/4 szkl. cukier brązowy
  6. 2 łyżki kakao
  7. 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  8. 3/4 szkl. śmietanka 30%

Polewa czekoladowa

  1. 300 g czekolada gorzka
  2. 1,5 szkl. śmietanka 30%
  3. 60 g masło

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz ze sobą pokruszone ciastka oreo, roztopione masło oraz kawę rozpuszczalną. Dokładnie wymieszaj i z powstałej mieszanki uformuj spód, następnie wstaw do lodówki.

Obrazek

2. W kąpieli wodnej przygotuj gorzką czekoladę. Następnie zdejmij z palnika i dodaj kawę rozpuszczalną.

Obrazek

3. W mikserze ubij serek śmietankowy oraz dwa rodzaje cukru.

Obrazek

4. Nie zapomnij dodać również ekstraktu waniliowego, kakao oraz śmietanki. Na samym końcu dodaj wcześniej przygotowaną czekoladę z kawą rozpuszczalną.

Obrazek

5. Przełóż powstałą masę do formy do pieczenia i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Obrazek

6. W międzyczasie przygotuj polewę, łącząc ze sobą czekoladę, śmietankę i masło.

Obrazek

7. Gotowe ciasto udekoruj według uznania i to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯