PrzepisCzekoladowy sernik z gruszkami duszonymi w winie
Czekoladowy sernik z gruszkami duszonymi w winie
Czekoladowy sernik to gotowa propozycja na pyszny deser. Tym razem postanowiliśmy dodać do niego gruszki duszone w winie. Efekt końcowy to strzał w 10!
Pyszności
Składniki:
5 szt. gruszki
750 ml czerwone wino
600 g serek śmietankowy
1/3 szkl. cukier
1 szkl. polewa czekoladowa
2 laski cynamon
2 szt. liście laurowe
1/3 szkl. cukier
1 szt. galaretka krystaliczna
3/4 szkl. wrzątek
7 łyżek masło
150 g herbatniki kakaowe
300 g gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
1. Przelej czerwone wino do garnka. Następnie dodaj cukier, laski cynamonu, liście laurowe oraz obrane gruszki. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.
2. Przełóż gruszki do miski, po czym zalej ją mieszanką z winem. Odstaw na bok.
3. Z pokruszonych herbatników i roztopionego masła przygotuj spód na ciasto w formie do pieczenia. Wstaw ją do lodówki.
4. Czas na kolejną warstwę. W tym celu połącz serek śmietankowy, cukier, ostudzoną galaretkę (połącz ją z 3/4 szkl. wrzątku) i rozpuszczoną czekoladą (300 g).
5. Przelej mieszankę do formy do pieczenia. Po czym dodaj wcześniej przygotowane gruszki. Wstaw formę na 3 godziny do lodówki.
6. Po tym czasie dodaj polewę czekoladową i ponownie wstaw ciasto do lodówki. Tym razem na 30 minut. I to wszystko!