Czy bób można jeść ze skórką? Nie zawsze może to nam wyjść na zdrowie

Rozpoczął się sezon na bób. Warzywa te zazwyczaj podajemy w ugotowanej postaci z małą ilością soli, a przed spożyciem zdejmujemy z nich skórkę. Czy dobrze robimy, pozbywając ich tej części? Czy bób można jeść ze skórką? Z przyjemnością wyjawimy wam ten sekret!

Obrazekcanva.com
Agnieszka

Zdrowe, zielone warzywo

Obrazek
pixabay.com

Bób to pyszne warzywo strączkowe, które jemy na przełomie czerwca i lipca. Warzywo to jest rewelacyjnym źródłem białka - 100 g bobu odpowiada około 8 g białka. W związku z tym pełni on ważną rolę w diecie wegetariańskiej. Oprócz tego bób jest doskonałym źródłem błonnika, potasu, żelaza, cynku oraz kwasu foliowego.

Bób najlepiej smakuje, gdy jest ugotowany. Zazwyczaj przed konsumpcją tego pysznego warzywa, obieramy go ze skórki. Czy rzeczywiście jest to konieczne?

Czy bób można jeść ze skórką?

Bób można na spokojnie jeść ze skórką. Dzięki temu wzbogacimy nasz organizm o dodatkowe wartości odżywcze. Wynika to z tego, że skórka bobu jest bogata w witaminy, takie jak A, B oraz C. Dodatkowo ma przyjemny smak. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by zjadać bób w całości!

Nie polecamy natomiast spożywać skórki starego bobu. Skórka taka nie jest już tak miękka, jak w przypadku bobu młodego. W konsekwencji ciężej się ją przeżuwa i nie smakuje dobrze, a wrażliwe osoby mogą odczuwać dyskomfort trawienny.

Czy bób można jeść na surowo?

Czy bób można jeść ze skórką

Okazuje się, że młody bób można konsumować na surowo. Jest on bardzo delikatny i miękki. Jedząc surowy bób, dostarczamy naszemu organizmowi potężną dawkę witamin oraz soli mineralnych!

Jeśli jednak mamy problemy z trawieniem - polecamy bób ugotować. Jest on wtedy bardziej lekkostrawny niż w surowej postaci.

Z czym jeść bób?

Bób możemy jeść sam między posiłkami. Warzywo to równie dobrze się sprawdzi jako dodatek do sałatek. Latem, gdy mamy go w sporej ilości, warto łączyć to pyszne warzywo z pomidorami, sałatą i ogórkami. Poza tym bób smakuje wyjątkowo dobrze w towarzystwie jajka sadzonego, czy upieczonej kiełbaski.

Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis na krokiety z farszem z bobu i serka mascarpone:

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby