Czy bób można jeść ze skórką? Nie zawsze może to nam wyjść na zdrowie

Rozpoczął się sezon na bób. Warzywa te zazwyczaj podajemy w ugotowanej postaci z małą ilością soli, a przed spożyciem zdejmujemy z nich skórkę. Czy dobrze robimy, pozbywając ich tej części? Czy bób można jeść ze skórką? Z przyjemnością wyjawimy wam ten sekret!

Obrazekcanva.com
Agnieszka

Zdrowe, zielone warzywo

Obrazek
pixabay.com

Bób to pyszne warzywo strączkowe, które jemy na przełomie czerwca i lipca. Warzywo to jest rewelacyjnym źródłem białka - 100 g bobu odpowiada około 8 g białka. W związku z tym pełni on ważną rolę w diecie wegetariańskiej. Oprócz tego bób jest doskonałym źródłem błonnika, potasu, żelaza, cynku oraz kwasu foliowego.

Bób najlepiej smakuje, gdy jest ugotowany. Zazwyczaj przed konsumpcją tego pysznego warzywa, obieramy go ze skórki. Czy rzeczywiście jest to konieczne?

Czy bób można jeść ze skórką?

Bób można na spokojnie jeść ze skórką. Dzięki temu wzbogacimy nasz organizm o dodatkowe wartości odżywcze. Wynika to z tego, że skórka bobu jest bogata w witaminy, takie jak A, B oraz C. Dodatkowo ma przyjemny smak. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by zjadać bób w całości!

Nie polecamy natomiast spożywać skórki starego bobu. Skórka taka nie jest już tak miękka, jak w przypadku bobu młodego. W konsekwencji ciężej się ją przeżuwa i nie smakuje dobrze, a wrażliwe osoby mogą odczuwać dyskomfort trawienny.

Czy bób można jeść na surowo?

Czy bób można jeść ze skórką

Okazuje się, że młody bób można konsumować na surowo. Jest on bardzo delikatny i miękki. Jedząc surowy bób, dostarczamy naszemu organizmowi potężną dawkę witamin oraz soli mineralnych!

Jeśli jednak mamy problemy z trawieniem - polecamy bób ugotować. Jest on wtedy bardziej lekkostrawny niż w surowej postaci.

Z czym jeść bób?

Bób możemy jeść sam między posiłkami. Warzywo to równie dobrze się sprawdzi jako dodatek do sałatek. Latem, gdy mamy go w sporej ilości, warto łączyć to pyszne warzywo z pomidorami, sałatą i ogórkami. Poza tym bób smakuje wyjątkowo dobrze w towarzystwie jajka sadzonego, czy upieczonej kiełbaski.

Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis na krokiety z farszem z bobu i serka mascarpone:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości