WAŻNE
TERAZ

Polska - Litwa: zdecydowanie prowadzimy!

Czy grill gazowy jest zdrowy? Rozwiewamy mity!

Jesteś osobą, która dba o swoje zdrowie? Starasz się żyć aktywnie i jeść pełnowartościowe posiłki? Zastanawiasz się, czy grillowane jedzenie może być nie tylko smaczne, ale też zdrowe? Mamy dla Ciebie rozwiązanie! Zamień swój grill na gazowy. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, dlaczego warto.

Obrazek
Frania

“Grillowane jedzenie jest zdrowsze niż smażone”- to powtarzana od lat zasada, którą z pewnością każdy z nas chociaż raz usłyszał. Niestety ta popularna reguła nie zawsze jest zgodna z prawdą. Jeśli chcesz cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim zdrowym jedzeniem, poznaj 5 istotnych faktów.

Obrazek
campingaz.pl

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem dr. hab. inż. Artura Badydy sprawdzili, jakie substancje znajdują się w powietrzu podczas tradycyjnego weekendowego grillowania. Przebadano trzy rodzaje grilla: opalany węglem drzewnym, brykietem oraz grill węglowy.

Badanie jednoznacznie wykazało niepokojąco wysokie wartości szkodliwych substancji podczas palenia węglem i brykietem. Stężenie pyłu zawieszonego PM 2,5 wyniosło ponad 30 000µg/m3, więc było 1000-10 000 razy wyższe od typowego stężenia występującego w powietrzu atmosferycznym.

Podobnie wysokie poziomy odnotowano w przypadku rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Jednocześnie badacze stwierdzili, że najbezpieczniejszą formą grillowania jest grill gazowy, który praktycznie nie wytwarza żadnych niebezpiecznych substancji.

Obrazek

Fakt 2: Grill gazowy jest bezpieczny

Grille gazowe nie emitują szkodliwych substancji, ponieważ ich paliwem jest gaz. Wykorzystywany do grillowania gaz to propan lub mieszanka propan-butan, która jest neutralna dla naszego zdrowia.

Dodatkowo podczas grillowania na gazie możesz zapomnieć o duszącym i gęstym dymie, ponieważ gaz spala się czysto i bezzapachowo.  Produktami tej reakcji są woda oraz dwutlenek węgla, które nie wpływają ani na smak, ani na zapach potrawy.

Obrazek

Fakt 3: Grill gazowy posiada regulację temperatury

Jeśli chcesz zdrowo grillować zwróć uwagę na proces przygotowywania jedzenia. Kolejnym szkodliwym czynnikiem, który negatywnie wpływa na nasze zdrowie jest spalone mięso.

Jeśli grillujesz na węglu z pewnością zdarzyło Ci się zapomnieć o grillującej się karkówce i zamiast soczystego kawałka mięsa, Twoim oczom ukazała się spalenizna. Kolejną zaletą grilli gazowych, która pozwoli Ci cieszyć się zdrowym posiłkiem, jest kontrola temperatury.

Dzięki termometrowi w pokrywie w grillach gazowych możesz swobodnie kontrolować i dostosowywać temperaturę do potrzeb swojego dania. Dodatkowo, szczelna pokrywa grilla gazowego pozwala utrzymać wybraną temperaturę przez cały proces grillowania.

Obrazek

Fakt 4: Grill gazowy to różnorodność

Podstawą zdrowego odżywiania jest różnorodność. Grillowanie nie musi oznaczać kiełbasy z keczupem i pszennej bułki. Zadbaj o to, by na Twoim talerzu oprócz mięsa, znalazły się także kolorowe warzywa i owoce oraz produkty zbożowe.

Naukowcy z Harwardzkiego Uniwersytetu podkreślają, że warzywa i owoce powinny wypełniać połowę Twojego talerza, pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić ¼ dania, a pozostałe miejsce powinno zająć źródło białka (¼ talerza).

Nowoczesne technologie wykorzystywane w grillach gazowych pozwolą Ci, przygotować smaczne i odżywcze posiłki z różnych stron świata!

Dzięki systemowi Campingaz Culinary Modular, który znajdziesz np. w grillach gazowych marki Campingaz łatwo wymienisz ruszt na opiekacz do drobiu, kamień do pizzy, wok lub patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Grillowana paella, pełnoziarnista pizza, sezonowe warzywa w musztardowym sosie, faszerowane bataty lub grillowane figi - brzmi smaczne? Jeśli wybierzesz grill gazowy będziesz mógł eksperymentować do woli!

Obrazek
Obrazek

Fakt 5: Grill gazowy można łatwo wyczyścić

Masz grilla węglowego? Pamiętaj, by po każdym użyciu dokładnie wyczyścić swój sprzęt. Grillowanie na ruszcie, na którym znajdują się resztki jedzenia, tłuszcz i spalenizna jest niebezpieczne dla Twojego zdrowia.

Jeśli jednak masz dość uporczywego szorowania i skrobania zamień swój grill na gazowy. W grillach gazowych Campingaz znajdziesz system Insta Clean, który pozwoli Ci w mniej niż 60 sekund wyciągnąć wewnętrzne ścianki grilla oraz tacę ociekową, aby włożyć je do zmywarki.

Obrazek
Chcesz dowiedzieć się więcej o grillach gazowych? Odwiedź www.campingaz.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji