Czy marynata do mięs jest niebezpieczna? Katarzyna Bosacka obala mity żywieniowe

Grillowanie budzi wiele kontrowersji. Chociaż uwielbiamy tak przygotowane potrawy, to wydaje nam się, że są niezdrowe i niebezpieczne. Najwięcej wątpliwości pojawia się w stosunku do marynowanego mięsa. Czy jednak diabeł jest taki straszny, jak go malują? Na ten temat postanowiła wypowiedzieć się Katarzyna Bosacka.

ObrazekKatarzyna Bosacka obala mit na temat marynowania mięs na grilla (Adobe, Instagram)
Paulina Hermann

Grilowanie potraw nie jest zdrowe

Katarzyna Bosacka niedawno opowiadała o tym, czy  grillowane kiełbaski są zdrowe. Okazało się, że wszystkie pozostawiają wiele do życzenia. Jak wygląda sprawa z ich obróbką termiczną? Niebezpieczny jest grill węglowy. Tłuszcz, który wytapia się z mięs kapie na rozżarzone węgle i wytwarza szkodliwe dla naszego organizmu związki. Podczas jedzenia pochłaniamy rakotwórcze substancje, na przykład:

  • Akrylamidy,
  • benzopireny,
  • nadtlenki lipidowe,
  • aminy heterocykliczne,
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Część z tych składników wdychamy (na przykład, gdy stoimy blisko grilla), pozostałą spożywamy. Dlatego też nie powinniśmy zbyt często przygotowywać kiełbasek na grillu węglowym.

Obrazek
Katarzyna Boskacka: do grilla elektrycznego nie musimy używać marynaty (Pexels)

Katarzyna Bosacka o marynacie do mięs. Zdrowa czy szkodliwa?

W Internecie pojawiają się różne teorie na temat grillowania. Nie powinniśmy używać tacek aluminiowych, niektórzy odradzają też różne przyprawy. Wiedzieliście jednak, że mnóstwo osób zarzeka się, że marynata do mięs jest niebezpieczna? Przez nią nasza potrawa traci na wartości i możemy dostarczyć sobie wielu szkodliwych związków. Czy tak jest naprawdę? Ten temat pod lupę wzięła Katarzyna Bosacka i szybko rozprawiła się z tym mitem.

"Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa, który mówił, że lepiej nie marynować mięsa przed grillowaniem, bo jest to szkodliwe. To NIEPRAWDA - jest całkowicie odwrotnie. To m.in. marynata właśnie zabezpiecza mięso przed spaleniem" - napisała w swoim poście na Instagramie.

W niektórych przypadkach marynata nie jest potrzebna, na przykład, gdy używamy grilla elektrycznego (całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia). W węglowym zaś jest ona konieczna.

"Oprócz tego grillujmy na tackach powoli i nie spalajmy jedzenia" - tłumaczy.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby