Czy można jeść pomidory, na których widać kiełki? Wiemy, czy są szkodliwe

Czy zdarzyło ci się zauważyć kiełki na pomidorze? Zastanawiasz się, czy taki produkt można jeść? Czy jednak powinien wylądować w koszu? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

ObrazekCzy można jeść pomidory, na których widać kiełki - Pyszności; Fotka: Canva.com
Agnieszka

Pomidory z kiełkami w środku

Obrazek
Pomidor - Pyszności

Niekiedy zdarza się, że po przekrojeniu pomidora zauważymy na jego miąższu kiełki. Nie jest to codzienny widok. W konsekwencji wiele osób zastanawia się, czy takie warzywo jest zdatne do spożycia.

Okazuje się, że kiełki najczęściej pojawiają się w bardzo dojrzałych pomidorach. Nie są one szkodliwe dla naszego zdrowia. W związku z tym można je spożywać bez obaw.

Dlaczego w pomidorach pojawiają się kiełki?

Obrazek
Pomidor z kiełkami - Pyszności; Fotka: Canva.com

Na wstępie należy podkreślić, że nie jest to spowodowane modyfikacjami genetycznymi GMO, bądź hormonami. Okazuje się, że jest to całkowicie naturalne zjawisko. Kiełki często możemy zauważyć w nieodpowiednio przechowywanych warzywach i owocach. Wysoka temperatura oraz wilgoć sprzyjają kiełkowaniu nasion pomidora.

Jak powinniśmy przechowywać pomidory?

Jak wspominaliśmy - kiełki nie są groźne dla zdrowia. Jednak warto wiedzieć jak odpowiednio przechowywać pomidory. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu na nich pleśni. Poza tym będą nam służyć dłużej.

Pomidory powinny być przechowywane w temperaturze od 7 do 10 st. C. W takich warunkach zachowają swoją świeżość przez około 3 - 5 dni. Ważne, aby miejsce było zacienione, a pomidory miały dostęp do świeżego powietrza. Najlepiej sprawdzi się tutaj piwnica lub weranda.

Niekiedy zdarza się, że trzymamy pomidory w lodówce. Jest to dosyć zrozumiałe, szczególnie latem, kiedy temperatury przekraczają 30 st. C. Jednak wiele osób twierdzi, że tak niskie temperatury źle wpływają na smak i aromat produktu.

Warto zaznaczyć, że pomidorów nie powinniśmy przechowywać w bardzo ciepłym i wilgotnym miejscu. W konsekwencji mogą ulec szybkiemu zepsuciu. Pamiętaj, aby przed odłożeniem warzyw do przechowywania nie myć ich. W przeciwnym razie usuniesz ze skórki warstwę ochronną.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pomidorowe kwiatki  ryżem czyli faszerowane pomidory krok po kroku. Danie idealnie sprawdzi się jako pyszna przekąska. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą