PoradyCzy trzymanie wigilijnych potraw na balkonie to dobry pomysł? Prawda zaskoczy każdego

Czy trzymanie wigilijnych potraw na balkonie to dobry pomysł? Prawda zaskoczy każdego

Jedzenie na balkonie - Pyszności; foto: Canva
Jedzenie na balkonie - Pyszności; foto: Canva
18.12.2022 16:53

Jedzenia nie może zabraknąć dla żadnego ze świątecznych gości, dlatego wszystko jest przygotowane z zapasem. To powoduje, że zaczyna brakować nam miejsca i zaczynamy trzymać jedzenie na balkonie. Czy to dobry pomysł? Zdecydowanie nie. Dlaczego? Dowiesz się z artykułu.

Balkon pełen garnków z jedzeniem - to częsty widok pojawiający się przed świętami. Okazuje się, że jest to bardzo błędna praktyka, która może prowadzić do poważnych dolegliwości żołądkowych.

Żeby zrozumieć stopień zagrożenia płynącego z trzymania jedzenia na balkonie, należy najpierw pojąć prawdziwe zadanie lodówki. Nie chodzi jedynie o to, by było w niej zimno. Prawdziwym majstersztykiem tego urządzenia jest utrzymywanie stałej temperatury.

Jedzenie na balkonie - Pyszności; foto: Canva
Jedzenie na balkonie - Pyszności; foto: Canva

Dzięki termostatowi i sprężarce lodówka potrafi ,,wyczuć" ewentualne zmiany temperatur i szybko doprowadzić je do pożądanej normy, czyli od 2 do 4 stopni Celsjusza. To dlatego nie należy zbyt długo trzymać otwartych drzwiczek lodówki ani wstawiać do niej gorącego jedzenia. Zmiany temperatur w lodówce to większy pobór mocy i możliwość uszkodzenia chłodziarki. Jednak podczas gdy jest ona wyposażona w mechanizmy zapobiegawcze wzrostowi temperatury, balkon takowych nie posiada.

Jedzenie na balkonie - czym może grozić?

Trzeba to powiedzieć jasno i wyraźnie: jest to niebezpieczne zarówno dla ciebie, jak i twoich świątecznych gości.

Przypomnijmy, że w Polsce zmiany temperatur są bardzo duże. Pogoda w ciągu dnia i nocy może się różnić nawet kilkunastoma stopniami Celsjusza. Gdyby takie warunki panowały w lodówce, natychmiast uznałabyś ją za zepsutą, prawda?

Jedzenie na balkonie - Pyszności; foto: Canva
Jedzenie na balkonie - Pyszności; foto: Canva

Co więc może stać się z jedzeniem na balkonie? Jeśli przechowywane tam potrawy zawierają dużo wody, mogą nabrać nieapetycznej konsystencji ,,papki". To jednak i tak najlepsze, co może się stać.

Gorzej, jeśli temperatura na zewnątrz niespodziewanie przekroczy 8 stopni. To może skutkować dramatycznym rozwojem mikroorganizmów w jedzeniu.

Sytuacja może przybrać jeszcze gorszy obrót. Jeśli nagłe zmiany temperatur sprawią, że jedzenie na balkonie zdąży zamarznąć, rozmrozić się i ponownie zamarznąć, zanim zdążymy je skonsumować, dojdzie do geometrycznego namnożenia się bakterii. A wtedy do poważnego zatrucia pokarmowego wystarczy dosłownie jeden kęs.

A poniżej filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na pyszne śledzie po kaszubsku. Tylko nie trzymaj ich na balkonie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także