Już od lat nie dodaję jajka do panierki na schabowe. Kupuję tani i pyszny zamiennik

Panierka w kotletach schabowych z reguły odznacza się piękną złocistą barwą i kruchą konsystencją. Tradycyjnie w jej skład wchodzi bułka tarta, mąka oraz jajko. Jednak okazuje się, że równie dobrą panierkę możesz przygotować bez jajka. W takim razie czym zastąpić jajko? Poniżej podajemy listę najlepszych zamienników.

ObrazekCzym zastąpić jajko w panierce do schabowych - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Złota, pyszna panierka

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności

Wielu z nas uwielbia schabowe właśnie ze względu na połączenie smacznego mięsa i kruchej panierki. W związku z tym przed smażeniem kotletów obtaczamy je w mące, jajku oraz bułce tartej. Okazuje się, że jajko odgrywa tutaj ważną rolę. Dzięki niemu panierka dobrze trzyma się mięsa i nie odpada podczas smażenia.

Jednak w skład panierki nie musi koniecznie wchodzić jajko. Okazuje się, że zamiast niego możemy użyć wielu innych składników. Dzięki nim twoja potrawa wyjdzie wyjątkowo smaczna. W takim razie czym zastąpić jajko?

Czym zastąpić jajko w panierce?

Obrazek
Panierka - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz ochotę na panierkę w nieco innej wersji, poniżej podajemy najlepsze zamienniki jajka. Schabowe wyjdą fantastycznie! Wystarczy, że przygotujesz takie składniki jak:

  • Mleko, jogurt naturalny, czy kefir

Mleko stanowi świetny zamiennik jajka. Jeśli chcesz, możesz je również wzbogacić w swoje ulubione przyprawy. Dzięki temu nadasz potrawie wspaniałego aromatu. Oprócz mleka, równie dobrze sprawdzi się tutaj jogurt naturalny. Składnik ten jest dosyć gęsty, więc przed użyciem, możesz zmieszać go z niewielką ilością wody.

Niektórzy zamiast jajka dodają kefir. Ten składnik również świetnie sprawdzi się do przygotowania panierki. Jednak należy pamiętać, że w porównaniu do jogurtu, czy mleka - odznacza się on bardziej wyrazistym, kwaśnym smakiem.

  • Siemię lniane

Czym jeszcze możesz zastąpić jajko? Okazuje się, że siemię lniane świetnie sprawdzi się do przygotowania panierki. Wystarczy, że uprzednio odstawisz siemię lniane w wodzie na kilka godzin. W podobny sposób możesz użyć również nasion chia.

  • Musztarda, czy majonez

Zarówno musztarda, jak i majonez stanowią wspaniałe zamienniki jajka. Składniki te sprawią, że panierka będzie odznaczać się idealną konsystencją. Poza tym nadasz swojemu daniu wyjątkowego smaku oraz aromatu. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze