Czym zastąpić ryż w gołąbkach? Sto razy lepsze wyjdą ze zdrowym i tanim produktem

Gołąbki to kultowe danie, które często króluje podczas rodzinnych obiadów. Zazwyczaj przygotowujemy je na bazie kapusty, mięsa i ryżu. Niekiedy jednak mamy ochotę na farsz w nieco innym stylu. Czym zastąpić ryż w gołąbkach?

ObrazekCzym zastąpić ryż w gołąbkach - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Klasyczna potrawa na obiad

Obrazek
Golabki - Pyszności

Gołąbki idealnie sprawdzają się na obiad. Zazwyczaj podajemy je z sosem pomidorowym i gotowanymi ziemniaczkami. Ich farsz najczęściej skrywa w sobie ryż oraz mięso. Poza tym niekiedy zdarza się, że wzbogacimy go w grzyby, cebulę, czy ulubione przyprawy.

Jeśli masz ochotę na tę popularną potrawę w nieco innej wersji - polecamy zamiast ryżu dodać kaszę gryczaną. Ten wspaniały dodatek wzbogaci smak oraz aromat twojej potrawy. Sprawi, że danie nabierze bardziej wyrazistego charakteru. Polecamy dodać do kaszy gryczanej pieczarki. Oba składniki stanowią rewelacyjne połączenie.

Czym zastąpić ryż w gołąbkach?

Obrazek
Kasza gryczana - Pyszności; Foto: Canva.com

Aby zrobić ten pyszny farsz, trzeba wykonać tylko kilka prostych kroków. Na początku ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Następnie odstaw ją na bok do ostudzenia. W międzyczasie pokrój pieczarki na plasterki. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż zmiękną.

Na końcu połącz kaszę gryczaną z mięsem i pieczarkami. Dodaj swoje ulubione przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz wykonać gołąbki w wersji bezmięsnej - zamiast mięsa dodaj starty ser żółty. Tak przygotowana potrawa będzie równie smaczna.

Z czym podawać tę potrawę?

Gołąbki z kaszą gryczaną wspaniale smakują polane sosem grzybowym. Poza tym równie dobrze sprawdzi się tutaj niezawodny sos pomidorowy. Gotowe danie serwujemy z ziemniaczanym puree lub świeżym pieczywem. Niekiedy spożywamy je również w towarzystwie kiszonych ogórków.

Warto zaznaczyć, że niektórzy polewają gołąbki zwykłym nierafinowanym olejem rzepakowym. Podobno tak podana potrawa jest również wyjątkowo smaczna. Natomiast w niektórych krajach, danie serwowane jest z dodatkiem kwaśnej, tłustej śmietany.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować szybkie gołąbki bez ryżu krok po kroku. Do przygotowania tego wyjątkowego danie, nie użyjesz grama ryżu. Sprawdź jak je zrobić.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym