3 sposoby, dzięki którym Twoje blachy do pieczenia odzyskają dawny blask. Będą jak nowe!

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nim sezon na pieczenie ciast i ciasteczek, a także czas przygotowania pysznych potraw dla całej rodziny.

Obrazek
Frania

Jakoś trudno wyobrazić sobie świąteczne przygotowania bez piekarnika, który pomaga nam stworzyć świąteczne rarytasy. A skoro o nim już mowa, nie sposób zapomnieć o blachach do pieczenia, które wymagają szczególnej opieki.

I właśnie tym zajmiemy się już za chwilę. Dzięki poniższym poradom dowiesz się jak przywrócić dawny blask swoim blachom, które już niedługo będą Ci mega potrzebne w kuchni.

#1 Stal nierdzewna

Naczynia ze stali nierdzewnej przez wielu uważane są za najlepsze produkty na rynku. Należy jednak pamiętać, że również te wytrzymałe sprzęty, brudzą się w trakcie przygotowania dania lub deseru. Na szczęście są triki, które pomogą dokładnie je wyczyścić. 

Obrazek

Aby wyczyścić blachy tego typu możesz wykorzystać:

  • sodę oczyszczoną
  • sok z cytryny
  • ocet

Wystarczy, że którykolwiek powyższy środek nałożysz na blachę i dokładnie wyczyścisz z dodatkiem ciepłej wody. Pamiętaj, aby używać miękkiej ściereczki, która nie uszkodzi powierzchni blachy do pieczenia.

A jeśli chodzi o przywróceniu blasku sprzętom kuchennym, możesz wypolerować je odrobiną oliwki dla dzieci. Po pracy z produktem, usuń go przy pomocy suchego ręcznika papierowego.

#2 Aluminium

W naszych kuchniach można znaleźć również formy z aluminium, które są nieco tańsze od blach wykonanych ze stali nierdzewnej. I choć radzą sobie całkiem nieźle, niestety nie są odporne na plamy. Ale już za chwilę dowiesz się jak się z nimi uporać!

Obrazek

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • woda
  • ocet
  • gąbka do mycia naczyń

W równych częściach wymieszaj ze sobą wodę i ocet. Doprowadź mieszankę do wrzenia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie przy jej pomocy dokładnie wyczyść blachę do pieczenia i spłucz. I to wszystko!

#3 Szkło

Coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się naczynia wykonane ze szkła. I muszę przyznać, że na nich najbardziej widać zabrudzenia i resztki po przygotowanym daniu lub deserze.

To jednak nie problem, ponieważ wystarczy naprawdę niewiele, aby dokładnie je wyczyścić.

Obrazek

Potrzebne składniki:

  • soda oczyszczona
  • płyn do mycia naczyń
  • gąbka do mycia naczyń

Na dnie naczynia rozprowadź sodę oczyszczoną. Następnie dodaj płyn do mycia naczyń i zalej wszystko gorącą wodą na 15 minut. Po tym czasie wylej wodę z naczynia i wymyj gąbką do mycia naczyń. I po kłopocie!

Trikami na czyszczenie blach do pieczenia nie zapomnij podzielić się ze swoimi bliskimi ?
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni