Porady3 sposoby, dzięki którym Twoje blachy do pieczenia odzyskają dawny blask. Będą jak nowe!

3 sposoby, dzięki którym Twoje blachy do pieczenia odzyskają dawny blask. Będą jak nowe!

3 sposoby, dzięki którym Twoje blachy do pieczenia odzyskają dawny blask. Będą jak nowe!
Frania
28.11.2018 10:46

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nim sezon na pieczenie ciast i ciasteczek, a także czas przygotowania pysznych potraw dla całej rodziny.

Jakoś trudno wyobrazić sobie świąteczne przygotowania bez piekarnika, który pomaga nam stworzyć świąteczne rarytasy. A skoro o nim już mowa, nie sposób zapomnieć o blachach do pieczenia, które wymagają szczególnej opieki.

I właśnie tym zajmiemy się już za chwilę. Dzięki poniższym poradom dowiesz się jak przywrócić dawny blask swoim blachom, które już niedługo będą Ci mega potrzebne w kuchni.

#1 Stal nierdzewna

Naczynia ze stali nierdzewnej przez wielu uważane są za najlepsze produkty na rynku. Należy jednak pamiętać, że również te wytrzymałe sprzęty, brudzą się w trakcie przygotowania dania lub deseru. Na szczęście są triki, które pomogą dokładnie je wyczyścić. 

Obraz

Aby wyczyścić blachy tego typu możesz wykorzystać:

  • sodę oczyszczoną
  • sok z cytryny
  • ocet

Wystarczy, że którykolwiek powyższy środek nałożysz na blachę i dokładnie wyczyścisz z dodatkiem ciepłej wody. Pamiętaj, aby używać miękkiej ściereczki, która nie uszkodzi powierzchni blachy do pieczenia.

A jeśli chodzi o przywróceniu blasku sprzętom kuchennym, możesz wypolerować je odrobiną oliwki dla dzieci. Po pracy z produktem, usuń go przy pomocy suchego ręcznika papierowego.

#2 Aluminium

W naszych kuchniach można znaleźć również formy z aluminium, które są nieco tańsze od blach wykonanych ze stali nierdzewnej. I choć radzą sobie całkiem nieźle, niestety nie są odporne na plamy. Ale już za chwilę dowiesz się jak się z nimi uporać!

Obraz

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • woda
  • ocet
  • gąbka do mycia naczyń

W równych częściach wymieszaj ze sobą wodę i ocet. Doprowadź mieszankę do wrzenia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie przy jej pomocy dokładnie wyczyść blachę do pieczenia i spłucz. I to wszystko!

#3 Szkło

Coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się naczynia wykonane ze szkła. I muszę przyznać, że na nich najbardziej widać zabrudzenia i resztki po przygotowanym daniu lub deserze.

To jednak nie problem, ponieważ wystarczy naprawdę niewiele, aby dokładnie je wyczyścić.

Obraz

Potrzebne składniki:

  • soda oczyszczona
  • płyn do mycia naczyń
  • gąbka do mycia naczyń

Na dnie naczynia rozprowadź sodę oczyszczoną. Następnie dodaj płyn do mycia naczyń i zalej wszystko gorącą wodą na 15 minut. Po tym czasie wylej wodę z naczynia i wymyj gąbką do mycia naczyń. I po kłopocie!

Trikami na czyszczenie blach do pieczenia nie zapomnij podzielić się ze swoimi bliskimi ?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także