3 sposoby, dzięki którym Twoje blachy do pieczenia odzyskają dawny blask. Będą jak nowe!

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nim sezon na pieczenie ciast i ciasteczek, a także czas przygotowania pysznych potraw dla całej rodziny.

3 sposoby, dzięki którym Twoje blachy do pieczenia odzyskają dawny blask. Będą jak nowe!
Frania
SKOMENTUJ

Jakoś trudno wyobrazić sobie świąteczne przygotowania bez piekarnika, który pomaga nam stworzyć świąteczne rarytasy. A skoro o nim już mowa, nie sposób zapomnieć o blachach do pieczenia, które wymagają szczególnej opieki.

I właśnie tym zajmiemy się już za chwilę. Dzięki poniższym poradom dowiesz się jak przywrócić dawny blask swoim blachom, które już niedługo będą Ci mega potrzebne w kuchni.

#1 Stal nierdzewna

Naczynia ze stali nierdzewnej przez wielu uważane są za najlepsze produkty na rynku. Należy jednak pamiętać, że również te wytrzymałe sprzęty, brudzą się w trakcie przygotowania dania lub deseru. Na szczęście są triki, które pomogą dokładnie je wyczyścić. 

Obraz

Aby wyczyścić blachy tego typu możesz wykorzystać:

  • sodę oczyszczoną
  • sok z cytryny
  • ocet

Wystarczy, że którykolwiek powyższy środek nałożysz na blachę i dokładnie wyczyścisz z dodatkiem ciepłej wody. Pamiętaj, aby używać miękkiej ściereczki, która nie uszkodzi powierzchni blachy do pieczenia.

A jeśli chodzi o przywróceniu blasku sprzętom kuchennym, możesz wypolerować je odrobiną oliwki dla dzieci. Po pracy z produktem, usuń go przy pomocy suchego ręcznika papierowego.

#2 Aluminium

W naszych kuchniach można znaleźć również formy z aluminium, które są nieco tańsze od blach wykonanych ze stali nierdzewnej. I choć radzą sobie całkiem nieźle, niestety nie są odporne na plamy. Ale już za chwilę dowiesz się jak się z nimi uporać!

Obraz

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • woda
  • ocet
  • gąbka do mycia naczyń

W równych częściach wymieszaj ze sobą wodę i ocet. Doprowadź mieszankę do wrzenia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie przy jej pomocy dokładnie wyczyść blachę do pieczenia i spłucz. I to wszystko!

#3 Szkło

Coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się naczynia wykonane ze szkła. I muszę przyznać, że na nich najbardziej widać zabrudzenia i resztki po przygotowanym daniu lub deserze.

To jednak nie problem, ponieważ wystarczy naprawdę niewiele, aby dokładnie je wyczyścić.

Obraz

Potrzebne składniki:

  • soda oczyszczona
  • płyn do mycia naczyń
  • gąbka do mycia naczyń

Na dnie naczynia rozprowadź sodę oczyszczoną. Następnie dodaj płyn do mycia naczyń i zalej wszystko gorącą wodą na 15 minut. Po tym czasie wylej wodę z naczynia i wymyj gąbką do mycia naczyń. I po kłopocie!

Trikami na czyszczenie blach do pieczenia nie zapomnij podzielić się ze swoimi bliskimi ?

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia