Jak skutecznie i szybko wyczyścić otwieracz do puszek. Wszystkie składniki masz w domu

Uwielbiam czystość w kuchni, dlatego raz na jakiś czas robię gruntowne porządki, aby mieć wszystko pod kontrolą.

Obrazek
Frania

Nie inaczej jest również w przypadku kulinarnych akcesoriów, których używam na co dzień. Dziś podzielę się z Tobą sprawdzonym sposobem na szybkie i proste wyczyszczenie otwieracza do puszek.

Będziesz potrzebować:

  • wysoki i wąski słoik
  • ocet
  • starą szczoteczkę do zębów
  • płyn do mycia naczyń
  • ściereczkę
Obrazek

Krok po kroku:

  1. Umieść otwieracz w słoiku, tak, aby jego metalowa część dotykała dna. Następnie dodaj ocet. Pod powierzchnią cieczy powinna znaleźć się cała metalowa część. Mocz w ten sposób przez kilka minut.
  2. Weź szczoteczkę i zanurz ją w occie, następnie zacznij szorować otwieracz do puszek. Czyść do momentu, aż z narzędzia znikną ostanie zanieczyszczenia.
  3. Teraz czas na szorowanie szczoteczką z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  4. I na koniec dokładnie wytrzyj i osusz otwieracz, aby metalowa część nie zaczęła rdzewieć. I to wszystko!
Prawda, że to mega proste?
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom