Oto jak czyścić i dbać o patelnię żeliwną. Nie popełniaj podstawowych błędów

Patelnia to niezastąpiony sprzęt w każdej kuchni. Dlatego też należy o nią dbać, aby posłużyła nam na dłużej.

Obrazek
Frania

I skoro jesteśmy już w temacie tego typu sprzętów, chciałabym podzielić się z Tobą sposobem na czyszczenie właśnie patelni żeliwnej.

Obrazek

Wiem, że wiele osób boi się z niej korzystać z powodu wielu zakazów, jakie się z nią wiążą. Nie stosuj mydła, nie używaj drucianej myjki, czy w końcu nie wkładaj jej do zmywarki. Tyle wystarczy, aby skutecznie kogoś zrazić do używania takiej patelni na co dzień.

Jak się jednak okazuje, to wcale nie musi być takie trudne. Wystarczy opanować trik, który znajdziesz poniżej.

Krok po kroku

  1. Po pierwsze musisz pamiętać, aby czyścić patelnię tuż po użyciu. Nie mocz patelni i nie zostawiaj jej w zlewie na dłużej, bo urządzenie może zacząć rdzewieć.
  2. Do patelni wlej ciepłą wodę i umyj ją przy pomocy gąbki. Nie wkładaj patelni do zmywarki i nie myj jej drucianą myjką, ponieważ mogą one uszkodzić powłokę patelni.
  3. Jeśli nie będziesz mogła pozbyć się resztek jedzenia, przy pomocy soli i wody stwórz pastę, którą dokładnie wyczyścić patelnię. Następnie porządnie spłucz i wytrzyj do sucha.
  4. I na koniec nie zapomnij o najważniejszym. Weź kawałek ręcznika papierowego i przy pomocy oleju dokładnie naoliw wnętrze patelni.
  5. Przechowuj w suchym miejscu.
Prawda, że to nie jest wcale takie trudne?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej