Przepis na pastę, którą wyczyścisz piekarnik w naturalny sposób. Proste i tanie składniki!

Czyszczenie piekarnika może wydawać się nie lada wyzwaniem. Ale wcale nie musi tak być. Wystarczy naprawdę niewiele, aby wyczyścić go w prosty i skuteczny sposób.

Obrazek
Frania

Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz poniżej ?

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1/2 szkl. sody oczyszczonej
  • 4 łyżki wody
  • gumowe rękawiczki
  • wilgotna ścierka
  • silikonowa szpatułka
  • 1/4 szkl. octu

KROK PO KROKU:

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/171629435780273385/">pinterest.com‎</a>
  1. Wyjmij z piekarnika wszystkie blaszki i ruszt.
  2. Przygotuj pastę do czyszczenia. W tym celu połącz sodę oraz wodę.
  3. Rozprowadź powstałą pastę wewnątrz piekarnika (unikaj elementów, które odpowiadają za ogrzewanie). Przed użyciem pasty, załóż gumowe rękawice.
  4. Soda powinna zmienić kolor na brązowy, ale nie przejmuj się tym. Pozostaw pastę w piekarniku na całą noc.
  5. W międzyczasie możesz wyczyścić ruszt. Tu znajdziesz dokładną instrukcję.
  6. Rano weź wilgotną szmatkę i usuń pastę. Jeśli będziesz miała problem z usunięciem zaschniętej pasty, możesz użyć silikonowej szpatułki.
  7. Umieść ocet w butelce z atomizerem i rozpyl go na miejscach, gdzie zostały resztki sody oczyszczonej. Ocet będzie reagować z sodą i zacznie delikatnie się pienić.
  8. Po raz kolejny użyj wilgotnej szmatki i dokładnie wyczyść piekarnik, do chwili aż znikną wszystkie zanieczyszczenia. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub octu.
  9. Ponownie umieść w piekarniku blaszki i ruszt.
czyszczenie piekarnika

Daj znać co myślisz o tym triku na czyszczenie piekarnika. Wykorzystasz go w przyszłości?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej