Masz takie objawy? Musisz natychmiast odstawić grillowane potrawy

Dania z grilla, chociaż z pewnością smaczne, mogą niektórym szkodzić. Jeśli masz któryś z tych objawów, lepiej ogranicz grillowaną karkówkę.

Dania z grilla- Pyszności; źródło: CanvaDania z grilla- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Grillowanie jest niemal sportem narodowym. Gdy tylko na dworze zrobi się cieplej i nadejdą miłe, majowe dni, to przydomowe ogródki i działki wypełnia apetyczny zapach grillowanego mięsa. Niestety, nie każdy powinien zajadać się grillowanym mięsem bez ograniczeń.

Dania z grilla - kto powinien ograniczać?

Grillowanie to nie tylko sposób przyrządzania potraw, ale również cała otoczka i integracja ze znajomymi. Wspólnie spędzony czas na świeżym powietrzu to świetny pomysł na weekendowe wieczory. Są jednak osoby, które powinny uważać na dania z grilla. Przede wszystkim, warto poczekać co najmniej do trzecich urodzin, zanim zaserwujemy dzieciom grillowane przysmaki. Pamiętaj, aby serwować im jedynie produkty pochodzące z wiarygodnych źródeł i dobrej jakości.

Dania z grilla- Pyszności; źródło: Canva
Dania z grilla- Pyszności; źródło: Canva

Na ilość jedzenia powinny uważać z kolei kobiety w ciąży. Oczywiście, jeśli lekarz lub dietetyk nie wskazał inaczej, to zjedzenie od czasu do czasu kiełbaski lub karkówki nie jest niczym złym. Szkodliwa może być jedynie ilość - mięsa z rusztu mogą zawierać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH), które przenikają do łożyska i mogą wpłynąć na zdrowie noworodka, przyczyniając się do zbyt niskiej masy urodzeniowej oraz innych problemów zdrowotnych. Warto zatem zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę i nie stawiać potraw z grilla na szczycie piramidy żywieniowej.

Co za dużo, to niezdrowo

Osoby cierpiące na choroby żołądka, takie jak wrzody czy refluks żołądkowo-przełykowy, powinny unikać spożywania potraw z grilla. Potrawy z rusztu, chociaż na pewno smaczne, są przede wszystkim ciężkostrawne i mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, zwiększając produkcję kwasów żołądkowych i powodując bóle brzucha oraz zgagę. Z tego też powodu uważać powinny osoby, które mają problemy z wątrobą, cierpią na zaparcia i choroby jelitowe, jak zespół jelita drażliwego.

Obrazek
Grillowanie - Pyszności; Foto Canva.com

O umiarze powinny pamiętać również osoby, które pochodzą z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej. Podczas grillowania mięsa na węglu dochodzi do uwolnienia szkodliwych związków, w tym kilkunastu rakotwórczych substancji. Warto zadbać o to, aby na naszym ruszcie pojawiły się również warzywa i chude mięsa (kurczak czy indyk). Dania grilluj na czystym ruszcie, dopiero wtedy, gdy grill będzie już rozpalony. Świetnym rozwiązaniem jest też sięgnięcie po aluminiowe tacki,które pozwolą uniknąć kapania tłuszczu na rozżarzony węgiel i tym samym ograniczą powstawanie szkodliwych związków chemicznych.

Możesz też spróbować pomysłu na naszą pyszną zupę.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo