Masz takie objawy? Musisz natychmiast odstawić grillowane potrawy
Dania z grilla, chociaż z pewnością smaczne, mogą niektórym szkodzić. Jeśli masz któryś z tych objawów, lepiej ogranicz grillowaną karkówkę.
20.04.2023 | aktual.: 20.04.2023 19:28
Grillowanie jest niemal sportem narodowym. Gdy tylko na dworze zrobi się cieplej i nadejdą miłe, majowe dni, to przydomowe ogródki i działki wypełnia apetyczny zapach grillowanego mięsa. Niestety, nie każdy powinien zajadać się grillowanym mięsem bez ograniczeń.
Dania z grilla - kto powinien ograniczać?
Grillowanie to nie tylko sposób przyrządzania potraw, ale również cała otoczka i integracja ze znajomymi. Wspólnie spędzony czas na świeżym powietrzu to świetny pomysł na weekendowe wieczory. Są jednak osoby, które powinny uważać na dania z grilla. Przede wszystkim, warto poczekać co najmniej do trzecich urodzin, zanim zaserwujemy dzieciom grillowane przysmaki. Pamiętaj, aby serwować im jedynie produkty pochodzące z wiarygodnych źródeł i dobrej jakości.
Na ilość jedzenia powinny uważać z kolei kobiety w ciąży. Oczywiście, jeśli lekarz lub dietetyk nie wskazał inaczej, to zjedzenie od czasu do czasu kiełbaski lub karkówki nie jest niczym złym. Szkodliwa może być jedynie ilość - mięsa z rusztu mogą zawierać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH), które przenikają do łożyska i mogą wpłynąć na zdrowie noworodka, przyczyniając się do zbyt niskiej masy urodzeniowej oraz innych problemów zdrowotnych. Warto zatem zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę i nie stawiać potraw z grilla na szczycie piramidy żywieniowej.
Co za dużo, to niezdrowo
Osoby cierpiące na choroby żołądka, takie jak wrzody czy refluks żołądkowo-przełykowy, powinny unikać spożywania potraw z grilla. Potrawy z rusztu, chociaż na pewno smaczne, są przede wszystkim ciężkostrawne i mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, zwiększając produkcję kwasów żołądkowych i powodując bóle brzucha oraz zgagę. Z tego też powodu uważać powinny osoby, które mają problemy z wątrobą, cierpią na zaparcia i choroby jelitowe, jak zespół jelita drażliwego.
O umiarze powinny pamiętać również osoby, które pochodzą z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej. Podczas grillowania mięsa na węglu dochodzi do uwolnienia szkodliwych związków, w tym kilkunastu rakotwórczych substancji. Warto zadbać o to, aby na naszym ruszcie pojawiły się również warzywa i chude mięsa (kurczak czy indyk). Dania grilluj na czystym ruszcie, dopiero wtedy, gdy grill będzie już rozpalony. Świetnym rozwiązaniem jest też sięgnięcie po aluminiowe tacki,które pozwolą uniknąć kapania tłuszczu na rozżarzony węgiel i tym samym ograniczą powstawanie szkodliwych związków chemicznych.
Możesz też spróbować pomysłu na naszą pyszną zupę.