17 dziwnych dań, które podają restauracje z gwiazdką Michelin. Luksus dla najbogatszych
10.09.2020 16:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Restauracje, które otrzymują gwiazdkę Michelin, muszą wyróżniać się nie tylko smakiem. Jakość obsługi, wystrój wnętrza, a także sposób serwowania to coś, w czym szefowie kuchni są mistrzami. A ich wyobraźnia czasami przekracza granice.
#1 Graffiti
Gruz jest zrobiony z odwodnionej bezy, a pod nią są kurki. Jest ozdobiony sosem pietruszkowym, który jest rozpylany na talerzu z aerozolu. Danie jest podawane na kawałku betonu.
#2 Jadalne ognisko
Wyobraź sobie zdumienie gości, gdy kelner stawia przed nimi garnek z kawałkami węgla, po czym podpala je i informuje, że są...jadalne.
#3 Fantazyjny balonik
Nie, nie jest to gadżet dla najmłodszych. Jest to zielony, jabłkowy balon, wypełnionym helem. Aby go zjeść, trzeba wyssać hel, powiedzieć coś wysokim głosem, a następnie zjeść pyszne cukierki.
#4 Szklanka piasku
"Dostaliśmy szklanki z piaskiem i niesamowicie gorącymi kamieniami, na których zrobiono przegrzebki"
#5 Skomponuj swoje danie
Na górnej tacy znajduje się 60 różnych dodatków do kaczki, na dolnej- kawałki kaczki o różnym stopniu wysmażenia. Fantastyczny pomysł, dzięki któremu możesz odkryć wiele nowych smaków!
#6 "Zwykły pierożek"
Wygląda jak zwykły pierożek, ale ma sekret - dosłownie eksploduje w ustach. Powinieneś to zjeść jednym kęsem.
#7 Czekoladowa miska
Fantastyczny deser, który szef kuchni rozbija przed Tobą na talerzu.
#8 Kosmiczny deser
Czarny talerz z brokatem, udający przestrzeń kosmiczną, do tego pierścienie cukru, planeta z białej czekolady z metalicznym, jabłkowym musem w środku, które udaje jądro planety.
#9 Wygląda przerażająco
Chociaż jest jadalne złoto, zapewne kawior i inne drogie składniki, to jest to dość przerażające danie.
#10 Po prostu tatar i ryba
Tatar i marynowany tuńczyk w sosie ananasowo-awokado. Brzmi jak całkiem niezłe połączenie!
#11 Pączek
Chociaż zupełnie go nie przypomina, to gwarantujemy: jest to prawdziwy pączek.
#12 Otoczenie gra ważną rolę
Trufle z cytrynowym nadzieniem podano na gwiazdkach anyżu.
#13 Lodowa kula
Lodowa kula wycinana jest ręcznie dla każdego klienta, a w swoim wnętrzu skrywa ikrę pstrąga,
#14 Sashimi
Sashimi, czyli surowe kawałki ryby, z jednej z restauracji w Kyoto.
#15 Risotto
Chociaż risotto wydaje się być dość prostą potrawą, to nie mogła przecież być tak podana w restauracji z Michelin :) Tutaj zaserwowano je w towarzystwie jadalnego złota, a same ziarna ryżu wymieszane są z orkiszem.
#16 Mocno przypieczony por
O dziwo, ten zwęglony por okazał się być naprawdę miękki i delikatny. W swoim wnętrzu skrywa masło z wodorostów i ostrygi.
#17 Mała przystawka
Delikatna kulka, przypominająca tapiokę, która eksploduje w ustach.