17 dziwnych dań, które podają restauracje z gwiazdką Michelin. Luksus dla najbogatszych

Restauracje, które otrzymują gwiazdkę Michelin, muszą wyróżniać się nie tylko smakiem. Jakość obsługi, wystrój wnętrza, a także sposób serwowania to coś, w czym szefowie kuchni są mistrzami. A ich wyobraźnia czasami przekracza granice.

Obrazek
Ewa

#1 Graffiti

Gruz jest zrobiony z odwodnionej bezy, a pod nią są kurki. Jest ozdobiony sosem pietruszkowym, który jest rozpylany na talerzu z aerozolu. Danie jest podawane na kawałku betonu.

Obrazek

#2 Jadalne ognisko

Wyobraź sobie zdumienie gości, gdy kelner stawia przed nimi garnek z kawałkami węgla, po czym podpala je i informuje, że są...jadalne.

Obrazek

#3 Fantazyjny balonik

Nie, nie jest to gadżet dla najmłodszych. Jest to zielony, jabłkowy balon, wypełnionym helem. Aby go zjeść, trzeba wyssać hel, powiedzieć coś wysokim głosem, a następnie zjeść pyszne cukierki.

Obrazek

#4 Szklanka piasku

"Dostaliśmy szklanki z piaskiem i niesamowicie gorącymi kamieniami, na których zrobiono przegrzebki"

Obrazek

#5 Skomponuj swoje danie

Na górnej tacy znajduje się 60 różnych dodatków do kaczki, na dolnej- kawałki kaczki o różnym stopniu wysmażenia. Fantastyczny pomysł, dzięki któremu możesz odkryć wiele nowych smaków!

Obrazek

#6 "Zwykły pierożek"

Wygląda jak zwykły pierożek, ale ma sekret - dosłownie eksploduje w ustach. Powinieneś to zjeść jednym kęsem.

Obrazek

#7 Czekoladowa miska

Fantastyczny deser, który szef kuchni rozbija przed Tobą na talerzu.

Obrazek

#8 Kosmiczny deser

Czarny talerz z brokatem, udający przestrzeń kosmiczną, do tego pierścienie cukru, planeta z białej czekolady z metalicznym, jabłkowym musem w środku, które udaje jądro planety.

Obrazek

#9 Wygląda przerażająco

Chociaż jest jadalne złoto, zapewne kawior i inne drogie składniki, to jest to dość przerażające danie.

Obrazek

#10 Po prostu tatar i ryba

Tatar i marynowany tuńczyk w sosie ananasowo-awokado. Brzmi jak całkiem niezłe połączenie!

Obrazek

#11 Pączek

Chociaż zupełnie go nie przypomina, to gwarantujemy: jest to prawdziwy pączek.

Obrazek

#12 Otoczenie gra ważną rolę

Trufle z cytrynowym nadzieniem podano na gwiazdkach anyżu.

Obrazek

#13 Lodowa kula

Lodowa kula wycinana jest ręcznie dla każdego klienta, a w swoim wnętrzu skrywa ikrę pstrąga,

Obrazek

#14 Sashimi

Sashimi, czyli surowe kawałki ryby, z jednej z restauracji w Kyoto.

Obrazek

#15 Risotto

Chociaż risotto wydaje się być dość prostą potrawą, to nie mogła przecież być tak podana w restauracji z Michelin :) Tutaj zaserwowano je w towarzystwie jadalnego złota, a same ziarna ryżu wymieszane są z orkiszem.

Obrazek

#16 Mocno przypieczony por

O dziwo, ten zwęglony por okazał się być naprawdę miękki i delikatny. W swoim wnętrzu skrywa masło z wodorostów i ostrygi.

Obrazek

#17 Mała przystawka

Delikatna kulka, przypominająca tapiokę, która eksploduje w ustach.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów