Danuta Martyniuk robi najlepsze ciasto ze śliwkami. Dodaje do niego przyprawę, która odchudza
Ucierane ciasto ze śliwkami musi pojawić się na twoim stole. To absolutny klasyk, którym raczyły nas nasze babcie i mamy. Ciasto według przepisu Danuty Martyniuk zawiera jeden dodatkowy składnik, aromatyczny i wyrazisty w smaku oraz wykazujący właściwości przyspieszające przemianę materii. Nie czekaj, zwłaszcza że trwa sezon na śliwki. To najlepsza pora na przyrządzenie tego boskiego deseru.
07.08.2023 18:34
Przepisem na ciasto ze śliwkami podzieliła się Danuta Martyniuk w programie "Pytanie na śniadanie". Jej przepis w odróżnieniu od wielu innych zawiera pewien składnik, który podkreśla smak śliwek, nadaje wyrazistości deserowi oraz posiada właściwości regulujące poziom glukozy we krwi, przyspieszające metabolizm oraz hamujące apetyt. Mowa o cynamonie - przyprawie, której nie może zabraknąć w śliwkowym cieście. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk
Składniki:
- 800 g śliwek węgierek,
- 250 g mąki,
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej) + masło do wysmarowania formy,
- 4 jajka,
- 200 g cukru pudru + cukier puder (do posypania ciasta),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru wanilinowego,
- cynamon.
Przygotowanie:
- Śliwki umyj i przekrój na pół oraz wyjmij z nich pestki.
- Miękkie masło przełóż do miski i dodaj do niego cukier puder. Składniki utrzyj na puszystą masę.
- Następnie do masy dodaj jajka i ponownie wymieszaj składniki.
- Kiedy składniki połączą się, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto mieszaj lub miksuj na niskich obrotach miksera.
- Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Gotowe ciasto przelej do formy i wyrównaj jego powierzchnię.
- Na cieście ułóż pokrojone śliwki, a następnie posyp je cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
- Ciasto ze śliwkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 40 minut.
- Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i przełóż na kratkę, aby ostygło.
- Przed podaniem udekoruj je cukrem pudrem.
Właściwości odchudzające cynamonu
Warto dodać też, że cynamon to przyprawa, która oprócz swojego charakterystycznego aromatu i smaku, może również wspierać proces odchudzania. Właściwości odchudzające cynamonu wiążą się z jego zdolnością do regulacji poziomu glukozy we krwi, przyspieszania metabolizmu oraz hamowania apetytu. Cynamon zawiera aktywne składniki, takie jak flawonoidy i polifenole, które pomagają poprawić wrażliwość komórek na insulinę. Dzięki temu ciało może lepiej regulować poziom glukozy we krwi, co zmniejsza ryzyko nadmiernego magazynowania tłuszczu.
Cynamon jest jednym z wielu składników, które wspierają proces termogenezy. To przez zawarte w nim substancje aktywne, takie jak kumaryna i cynamaldehyd. Kumaryna pomaga zwiększyć przepływ krwi w organizmie, co wpływa na przyspieszenie metabolizmu i zwiększa tempo spalania kalorii. Natomiast cynamaldehyd działa jako naturalny termogenik, pobudzając produkcję ciepła w organizmie.
Podczas konsumpcji cynamonu organizm musi zużyć dodatkową energię, aby strawić i przetworzyć jego składniki. To może wpłynąć na zwiększenie tempa metabolizmu i wywołanie efektu termogenicznego. Jednak warto zaznaczyć, że efekt termogeniczny cynamonu nie jest wystarczający, aby zauważalnie wpłynąć na utratę wagi. Aby skutecznie schudnąć, ważne jest, aby utrzymywać aktywny styl życia, dbać o zrównoważoną dietę i regularnie ćwiczyć.