PrzepisW domu Martyniuków to prawdziwy hit. Barszcz Danuty nie ma sobie równych

W domu Martyniuków to prawdziwy hit. Barszcz Danuty nie ma sobie równych

Danuta Martyniuk podała przepis na barszcz- Pyszności; żródło: .Adobe Stock, kadr z kanału Pudelek
Danuta Martyniuk podała przepis na barszcz- Pyszności; żródło: .Adobe Stock, kadr z kanału Pudelek
Ewa

25.05.2023 09:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Danuta Martyniuk podzieliła się sprawdzonym przepisem na pożywny barszcz ukraiński. Zenek przepada za tą zupą. Zobacz, jak ją zrobić.

Barszcz ukraiński to jedna z zup, po których nikt nie będzie domagał się dokładki. Jest pożywna, pełna treści i niesamowicie sycąca, więc świetnie sprawdzi się na obiad. Dzięki dużej ilości mięsa, fasoli i kapusty przypomina bardziej danie jednogarnkowe. Swoim sprawdzonym przepisem podzieliła się żona najpopularniejszego polskiego discopolowca, Zenka Martyniuka. Jej sekretem jest mocno aromatyczny i pełen głębi bulion drobiowo-wołowy.

Danuta Martyniuk podała przepis na barszcz

Ostatni czas to moment, w którym żona gwiazdora wychodzi z cienia i coraz częściej udziela się w mediach. Nie tylko zachwyca zgrabną sylwetką, ale również chętnie odwiedza programy śniadaniowe. Podczas jednego z występów w śniadaniówce zdradziła, jak przygotowuje barszcz ukraiński. Podstawą jest pyszny bulion, a wśród przypraw znaleźć można również ocet.

Zenek Martyniuk z żoną Danutą- Pyszności
Zenek Martyniuk z żoną Danutą- Pyszności

Składniki:

  • włoszczyzna
  • korpus kurzy
  • 100 g chudego szpondru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 4 buraki
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 białej kapusty
  • sól i pieprz
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • pietruszka
  • 3 łyżki octu
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Na bazie korpusu, obranej włoszczyzny oraz szpondru przygotuj bulion. Dodaj do niego ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach.
  2. Marchewkę oraz buraki obierz i pokrój w słupki. Podgrzej na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Do smażących się warzyw dodaj ocet i smaż na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  4. Po tym czasie dorzuć posiekaną w kostkę cebulę, sól i pieprz. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z niedużą ilością wody i cukrem.
  5. Dodaj koncentrat do smażących się warzyw i duś jeszcze przez 15 minut.
  6. Do wywaru dodaj posiekaną kapustę i gotuj przez 30 minut.
  7. Po tym czasie dorzuć podsmażone buraki z marchewką i cebulą.
  8. Gotuj całość przez 40 minut na niewielkim ogniu.
  9. Do zupy dodaj ugotowaną białą fasolę (możesz sięgnąć również po tę z puszki).
  10. Barszcz podawaj z kleksem śmietany, ugotowanymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.