Darmowa woda z kranu w restauracjach. Kiedy stanie się standardem?

Zadowolony siadasz w swojej ulubionej restauracji i zamawiasz danie. Następnie zastanawiasz się nad wyborem napoju. Nie masz ochoty na nic, oprócz zwykłej wody. Sprawdzasz jej cenę i łapiesz się za głowę! Czy darmowa woda powinna być standardem w restauracjach?

Obrazek
Agnieszka

Jakość darmowej wody

Obrazek
Woda- Pyszności/ Źródło: pixabay.com

Darmowa woda, którą oferują nam w restauracjach, z reguły pochodzi z kranu. Nie oznacza to jednak, że jest ona gorsza od tej z butelki. Obecnie woda z kranu musi spełnić wiele wymagań. W przeciwnym razie nie zostanie przekazana do użytkowania. Kranówka musi być dla nas bezpieczna zarówno pod względem mikrobiologicznym, jak i chemicznym.

Picie kranówki nie jest szkodliwe dla naszego organizmu. Dodatkowo zawiera ona takie minerały jak wapń, czy magnez. W związku z tym pijąc wodę z kranu, wzbogacamy nasz organizm o cenne makroelementy. Dodatkowo oszczędzamy pieniądze.

Koszt wody w restauracjach

Obrazek
Restauracja - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli podróżujecie do takich krajów jak Austria, czy Szwecja, to pewnie nieraz spotkaliście się z darmową wodą w restauracji. Niestety w Polsce jest to rzadkość. Dodatkowo za taki podstawowy napój musimy często sporo zapłacić. Sprawdziliśmy ceny w warszawskich restauracjach. Koszt jaki musimy zapłacić za szklankę wody mineralnej jest przerażający!

Koszt wody mineralnej w warszawskich restauracjach często waha się pomiędzy 10 zł a nawet 25 zł. Duże znaczenie ma również ilość wody. Woda 0,3 ml zazwyczaj kosztuje nas około 10 zł. Natomiast cena wody 0,5 ml może wynosić nawet 19 zł. Jest to bardzo wysoka cena jak na tak podstawowy produkt.

Gdzie znajdziemy darmową wodę w Warszawie?

Nie zawsze musimy płacić 20 zł za pół litra wody. W niektórych restauracjach możemy dostać ten produkt za darmo. Wśród nich możemy wymienić znane restauracje w Warszawie - Vegan Ramen Shop oraz Mozaika Cafe.

Przed wybraniem się do restauracji, warto dowiedzieć się, czy podają tam wodę za darmo. Jeśli okazuje się, że nie - w takiej sytuacji najlepiej jeszcze przed zamówieniem potrawy, sprawdzić cenę tego produktu.

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej